Bernanke svingar mot Trump

Politik Att den tillträdande presidenten Donald Trump kallar Kina för valutamanipulatör är inte förenligt med verkligheten. Det säger den förre Fed-chefen Ben Bernanke.

Ben Bernanke varnade också för farorna med ett handelskrig.

"En av sakerna kandidaten sade att han skulle göra var att stämpla Kina som valutamanipulatör, vilket innebär att Kina håller sin valuta låg för att få fördelar i exporten", sade Bernanke via videolänk till en konferens i Singapore.

"Kina jobbar just nu för att hindra renminbin (yuanen) från att falla, så det är lite inkonsekvent", sade han.

Ben Bernanke sade att han väntar sig "lite friktion" mellan Kina och USA om handel, men att han tvivlade på att det skulle leda till några större förändringar i global handel.

"Vårt handelssystem är väldigt viktigt för vår ekonomi", sade han och pekade bland annat på effekterna av hur jordbävningen i Japan 2011 påverkade produktionen i USA när amerikanska företag inte fick tillgång till varor.

"Det är farligt att försöka lägga sig i handeln för mycket och jag här hoppfull att det blir en väldigt försiktig process", sade Ben Bernanke.

Han noterade också att Donald Trump har valt både folk som vill dra ner på handel och globalisering och folk med mer moderat syn till sin administration.

"Jag tror vi kommer se många interna meningsskiljaktigheter där olika åsikter kämpar inom administrationen och presidenten kommunicerar vad han tror för stunden", sade han och påpekade att det innebär stor osäkerhet.

Ben Bernanke sade också att marknaden kanske förväntar sig lite för mycket finanspolitiska utgifter och noterade att många republikaner i kongressen är oroade över underskott.

Han sade också att ökningen i amerikanska statsobligationsräntor var överdriven eftersom nivån på finanspolitiska stimulanser var osäker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -