Atlas Copco föreslår uppdelning

Industri Atlas Copco ska inleda ett arbete i syfte att föreslå en uppdelning av koncernen i två noterade bolag, Atlas Copco och "NewCo" (arbetsnamn), och dela ut NewCo till aktieägarna.

NewCo kommer att fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12.000 anställda och hade pro forma intäkter på 28 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 16 procent under de tolv månader som slutade den 30 september 2016.

Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33.000 anställda och pro forma intäkter på 74 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 20 procent under de tolv månader som slutade den 30 september 2016.

Om aktieägarna beslutar i enlighet med förslaget så planeras uppdelningen av koncernen att ske genom utdelning av aktier där Atlas Copcos aktieägare kommer att erhålla aktier i NewCo AB i proportion till sina befintliga innehav. Avsikten är att notera NewCo AB på Nasdaq Stockholm-börsen under andra kvartalet 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -