Europafonder hoppas på omvänd Trump-effekt

Fondkommentar Kan Europafonder slå mynt av den tillträdande amerikanska presidentens utspel och politik? Flera saker talar för det, enligt Placeras fondexpert Pär Ståhl.

Det ska hållas tre tunga val i Europa i år. Först ut är Nederländerna med val till parlamentet i mars, följt av franskt presidentval i april och val till förbundsdagen i Tyskland under hösten.

Förvaltarna håller tummarna för att EU projektet inte ska haverera.

De politiska händelserna slutar inte där. Britterna har sagt att före mars månads utgång ska de aktivera Artikel 50 i Lissabonfördraget.

Marknaden bävar för tuffa förhandlingarna och hur börserna kommer påverkas.

Värt att notera är att endast 5 procent av EU:s export går till Storbritannien. EU:s ekonomiska återhämtning är fortfarande långsam men stadig och bör inte påverkas allt för mycket av strandade Brexit-förhandlingar.

Förväntningarna i Europa på några större finanspolitiska stimulanser förblir låga.

Flera länder brottas med fortsatta budgetunderskott och höga skulder. Någon stimulans-bonanza á la Donald Trump är inte på tapeten.

Positivt är att flera krisländer (dock inte Grekland) slutat med budgetåtstramningar. Det finns dessutom en viss sannolikhet att Tyskland börjar med en expansivare finanspolitik. Det är en viktig signal att det värsta kan vara över för Europa.

Stigande sysselsättning gynnar konsumtionen och högre kapacitetsutnyttjande stimulerar investeringarna. Därtill kan tydliga tillväxtsignaler skönjas från både tjänstesektorns och industrisektorns inköpschefer.

Donald Trumps stundande presidentskap har resulterat i stigande marknadsräntor, en starkare amerikansk dollar och högre råvarupriser.

Den tydliga sektorrotationen till konjunkturkänsliga och cykliska bolag har därtill förstärkts.

Det bör gynna europeiska bolag på sikt, av flera skäl.

Europa har fler konjunkturkänsliga banker och verkstadsbolag i index än de amerikanska börserna och betydligt mindre av stora teknikbolag som Apple och Google.

Italien, som har flera problembanker med dåliga lån, har börjar ta tag i problemen, vilket marknaden välkomnar.

En uppstädning i banksystemet tillsammans med högre marknadsräntor bör gynna den hårt pressade europeiska banksektorn.

Det har även kommit signaler på att bankernas utlåning till företagssektorn börjat växa. 

Därtill ger den svaga euron europeiska exportbolag tydliga konkurrensfördelar gentemot amerikanska konkurrenter och dessutom lockar lägre värderingar för europeiska bolag överlag.

Enligt den amerikanska storbanken JP Morgan värderas de europeiska börserna under sitt historiska snitt.

Det är också attraktivt värderat i förhållande till USA-börserna som nått en historiskt hög värdering efter Trump-rallyt.

Även utdelningarna förväntas vara högre hos de europeiska bolagen i år och nästa år.

Under flera års tid har de europeiska bolagen lidit av dålig vinstutveckling, vilket påverkat aktiekurserna. Det ser man tydligt i grafen över indexutvecklingen för de två regionerna.

De amerikanska börserna har de senaste 5 åren stigit dubbelt så mycket som de europeiska dito, i svenska kronor. 

Nu finns det tecken på att vinsterna börjar öka.

Den brittiska fondförvaltaren Schroder uppskattar att de europeiska företagsvinsterna kan växa i sin snabbaste takt på fem år, väl i nivå med amerikanska bolag. Det är dock från en låg vinstnivå.

Vinsterna spås öka med stöd av ökad global tillväxt, högre inflation, stigande marknadsräntor, ökade råvarupriser samt en svag euro.

En annan intressant faktor talar till Europas fördel.

Under fjolåret var det rekordinflöde till amerikanska aktier, enligt en rapport från amerikanska Trimtabs, en ledande oberoende aktör för insamling av statistik av kapitalflöden för fonder, börshandladefonder och aktier.

Inflödet till amerikanska aktier sedan valdagen den 8 november är en och en halv gånger större än det totala inflödet av kapital under hela fjolåret.

Samtidigt har de internationella investerarna lämnat europeiska aktier i en allt snabbare takt. En intressant signal är att i november och december var nettoinflödet till europeiska aktier positivt - pendeln kan snabbt svänga.

Det finns, kort sagt, en möjlighet att Europa gynnas mer av Trumps utspel och politik än USA.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -