Dollarn tappar på Trump

Börscocktail Ett small cap-bolag stiger 75 procent efter köp finansierat med egna aktier. Dollarn tappar på Trump och guldet når nytt sjuveckorshögsta.

Stockholmsbörsen har backat 1,4 procent på veckobasis. I USA har handeln varit mer avvaktande. Nasdaq har stigit 0,5 procent och rör sig i närheten av rekordhögsta.

Dow Jones har tappat 0,4 procent. Frankfurtbörsen har under samma period gått ner 0,7 procent.

Sandvik planerar att börsnotera ståldivisionen SMT, vilket Bank of America tror kan ge skjuts uppåt åt aktien.

Högre råvarupriser och bättre efterfrågan har under fjolåret inneburit en renässans stålproducenten och handlaren. Antagligen är det därför ett utmärkt läge att notera bolaget.

Verkstadskollegan Atlas Copco planerar en annan sorts avyttring. Dotterbolaget Dynapac ska säljas.

I samband med detta kan Atlas behöva ta nedskrivningar på 2 miljarder kronor. En av anledningarna till försäljningen är att dotterbolaget saknar stordriftsfördelar.

Ett av Placeras senaste aktieval inför januari var Getinge. Nordea har gett bolaget tummen upp och aktien har gått starkt på beskedet, plus 8 procent på tre handelsdagar.

På fredagen köper Duroc bolaget IFG av finansmannen Peter Gyllenhammar. Affären görs upp med betalning i egna aktier och därför rusar Duroc 85 procent på börsen.

När Trump talar tappar dollarn

USA:s tillträdande president har haft stor påverkan på finansmarknaderna sedan det stod klart att han vunnit posten.

Västvärldens aktiemarknader har sedan dess upplevt ett förväntasrally av stora proportioner.

Men efter att Trump talat inför pressen på onsdagen, utan att lova finanspolitiska stimulanser eller sänkta skatter, föll dollarn och aktiemarknaden.

Även de amerikanska statsräntorna har sjunkit.

Svenska KPI-siffror kom in något starkare än förväntat. Stefan Invges och Riksbanken kan glädja sig åt att vara ett steg närmar inflationsmålet. KPI var enligt SCB:s data 1,7 procent.

Fokus under den blivande presidentens tal riktades istället mot uppgifterna om att Trump stulits på känslig information av ryska hackers.

Något som han givetvis stöter ifrån sig som rena lögner.

Och, ja Trump upprepar att han ska bygga en mur mot Mexico, som grannlandet ska betala.

Dollarfallet och den tilltagande oron inför Trumps presidentskap har skickat guldpriset till ett nytt sjuveckorshögsta.

Ett tag var priset per uns över den psykologiskt viktiga 1 200-dollarsnivån men har sedan fallit tillbaka något. På fredagsmorgonen kostar ett uns guld 1 196 dollar.

Höjdare på Fingerprint storsäljer

Under andra halvan av 2016 har Andra och Tredje AP-fonden sålt aktier i Fingerprint.

Det har även figurerat uppgifter om att Fingerprints säljchef Thomas Rex ska ha sålt aktier, enligt Dagens Industri. Men det är uppgifter som senare dementerats.

Rex ska dock ha lånat ut sina aktier till Mangold som en del i bolagets senaste optionsprogram.

Fingerprint tvingades till en vinstvarningen i fjärde kvartalet och aktien har sedan dess varit på fallrepet. På tre månader har aktien tappat 33 procent av sitt värde.

Analyshuset Arctic Securites har också bidragit till att öka pressen på Fingerprintaktien.

De ser risken att även nästa års prognos kan tvingas sänkas och riktkursen justerades från 70 kronor per aktie, till 55 kronor.

Yahoo byter namn

Amerikanska it-bolaget Yahoo har skickat in en begäran om namnbyte. Altbala vill bolaget kallas. Namnbytet har kopplingar till försäljningen till Verizon.

Verizon vill köpa bolagets internettillgångar för 4,8 miljarder dollar.

Det som återstår av gamla Yahoo, om Verizon tar över domäner, sportsajten och mailklienter, är en storpost i kinesiska e-handelsportalen Alibaba, värde 36 miljarder dollar, enligt Breakit.

Det nya namnet är enligt Dagens Nyheter, en ordlek med tangentbordets ”alt”-knapp (alternativ) och Alibaba.

Prislappen kan dock komma att krympa, efter ett antal hackerattacken mot Yahoo. Namnbytet är också ett bevis på att Yahoo tappat sin forna glans.

Många aktieägare ångrar nog nu att den påtänkta affären med Microsoft 2008 inte gick i lås. Då var prislappen styvt 45 miljarder dollar.

Årets svenska utdelningsfavoriter

I kommande numret av Börsveckan presenteras 2017 års version av den omtyckta utdelningsportföljen. Utdelningssäsongen på Stockholmsbörsen närmar sig också med stormsteg.

Tills dess att Börsveckans goda idéer har publicerats kan ivriga investerare hålla tillgodo med Bloombergs sammanställning över 2017 års bästa utdelare på OMXS30-listan.

Placera har kombinerat deras urval med prognossiffor från SME Direkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -