Tar sikte på Europa

Pensionsåret 2017 Placeras fondexpert Pär Ståhl stuvar om i premiepensionen.

Efter valet av Donald Trump har marknaden satt stor tilltro till en expansiv politik, som resulterat i stigande räntor och högre råvarupriser.

Det har lett till en tydlig sektorrotation till konjunkturkänsliga och cykliska bolag.

Investerarna har lämnat flera defensiva sektorer, inte minst tekniksektorn med Apple och Alphabet i täten.

Istället lockar Europa, och det finns flera skäl till det. Förväntningar om högre global tillväxt bör gynna europeiska bolag på sikt. Dessutom har Europa fler konjunkturkänsliga banker och verkstadsbolag i index än USA.

Italien, som har flera av problembanker, har börjar ta tag i problemen, vilket marknaden välkomnar.

En uppstädning i banksystemet tillsammans med högre marknadsräntor bör gynna den pressade europeiska banksektorn. Det har även kommit signaler på att bankernas utlåning till företagssektorn börjat växa. 

Därtill ger den svaga euron europeiska exportbolag tydliga konkurrensfördelar gentemot amerikanska konkurrenter och dessutom lockar låga värderingar för europeiska bolag överlag.

Nu är inte allt guld och gröna skogar. Ett politiskt osäkert år väntar, med val både i Frankrike och Tyskland och hårda Brexit-förhandlingar.

Den politiska osäkerheten är emellertid inte begränsad till Europa. Frågetecknen vad gäller Asien är också många. Hur påverkar Donald Trumps tillträde som USA:s president landets politiska och ekonomiska relation till Kina? Få vet.

Mot bakgrund av detta väljer jag att byta ut UBS Greater China mot AMF Aktiefond Europa.

AMF Aktiefond Europa som letar bolag efter tre grundpelare: Bolaget ska ha en lättbegriplig affärsmodell, företagen ska ha en god lönsamhet över en konjunkturcykel och aktien ska vara undervärderad.

Den vinnande strategin avviker mycket från index, fokus är att hitta rätt aktier inom varje sektor utan tankar om vilken sektor som kan gå bäst.

Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 65 aktier, jämfört med index som har cirka 600 aktier.

Jag har fortsatt hög aktieandel och behåller fyra fonder från tidigare. Grafen visar hur mitt nuvarande premiepensionssparande fördelar sig. Jag passar på att balansera om portföljen till lika stora fonddelar: 20 procent var.

Du som vill läsa vad jag tidigare skrivit om mitt premiepensionsval kan kolla in krönikan Så gör jag med PPM-portföljen. Där berättar jag om mina tankar kring premiepensionssparandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -