Det ska privatspararen tänka på inför nya året

Mer i plånboken Vid årsskiftet trädde nya lagar och regler i kraft som kan påverka din privatekonomi. Få koll, spara in och investera överskottet i fonder med 2017:s största avkastningspotential.

Skatter och avdrag

Den 1 januari 2017 höjdes den statliga inkomstskatten med 860 kronor per år för dig som tjänar över 37 000 kronor i månaden. Detta eftersom regeringen beslutat att bromsa uppräkningen av inkomstskattens skiktgränser.

Från och med årsskiftet sänktes även den skattefria räntan på skattekonton från 0,56 procent till 0 procent. Därmed försvann ytterligare ett sätt att skapa avkastning på sparat kapital som flera svenskar utnyttjat.

Däremot blir det nu billigare att flytta. Regeringens beslut att under 4 år slopa maxbeloppet (1 450 000 kronor) som får rullas över på den nya bostaden vid bostadsbyte syftar till att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Från och med 1 januari kan därmed beskattningen skjutas upp oavsett vinst, så länge den nya bostaden kostar mer än den gamla.

Det blir dyrare att pendla – och köra bil. Beloppsgränsen för avdrag för kollektivresor till och från jobbet har höjts från 10 000 kronor till 11 000 kronor.

Höjd skatt på bensin (19 öre/liter) och diesel (16,8 öre/liter) – en så kallad grön reform – gör även bilen till ett mindre attraktivt alternativ.

Höjd bensinskatt är en av flera åtgärder som syftar till skynda på klimatomställningen. Även en ny kemikalieskatt på hemelektronik och vitvaror har införts. Skatten uppgår dock till högst 320 kronor per vara.

Pengarna som försvinner där kan man förslagsvis spara in på laga diskmaskinen eller sina utslitna skor. Rutavdraget utvidgades nämligen vid årsskiftet till att gälla reparationer av vitvaror. Därtill mer än halverades momsen på reparation av cyklar, kläder och skor till 12 procent.

Till sist har alkoholskatten höjts; För öl och vin med fyra procent, för sprit med en procent. Det beräknas bidra med ytterligare 400 miljoner kronor till statskassan.

Sparande

För sparare ser 2017 ut att bli ett svåröverskådligt år, framförallt de politiska riskerna är överhängande. Det är även svårt att veta vart den amerikanska ekonomin tar vägen med Donald Trump vid rodret.

Många hoppas på en rejäl skjuts, vilket sannolikt leder till högre räntor och dyrare dollar. Andra varnar för amerikanska budgetunderskott och handelskrig med Kina. Oavsett hur det blir, lär effekterna bli kännbara – även i Sverige.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg beskriver 2017 som de fyra T:ens år: Trög tillväxt, tillfälliga tomtebloss. Börsen lär fortsätta växa, men det gäller att ha is i magen: Donald Trump lär blanda och ge, vilket sannolikt ökar volatiliteten.

Det gäller att hålla huvudet kallt och fortsätta spara som tidigare, understryker Hemberg. Brett är rätt.

Hemberg varnar för att korta räntefonder kommer fortsätta gå back 2017 och uppmanar folk att ”rädda” sina tillgångar därifrån. Han uppskattar att fortsatt sparande i dessa tillgångar kommer kosta svenska spararna ytterligare 1 miljard i år om ingenting görs. 

Även blandfonder, ”rådgivarnas favorit”, och hedgefonder, en av fjolårets mer populära sparformer som dock gav skral avkastning, får tumme ner. Dumpa dessa och satsa istället på breda, billiga aktiefonder, tycker Hemberg – givetvis via investeringssparkonto, som beskattas lägre.

En billig globalfond, en Sverigefond med övervikt svenska småbolag (som är mindre känsliga för globala konjunktursvängningar) och en bred fond med fokus på tillväxtländer är en bra mix, enligt Hemberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -