På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Lönerna stiger

Makro Såväl arbetare som tjänstemän inom den privata sektorn tjänar bättre än för ett år sendan, visar nya siffror från SCB.

Timlönen för arbetare inom den privata sektorn ökade 2,2 procent, till 163,70 kronor i timmen, i oktober exklusive övertidstillägg, jämfört med samma månad 2015, enligt SCB.

Inklusive övertidstillägg ökade lönen för arbetare med 2,2 procent, till 166,00 kronor.

Bland privatanställda tjänstemän ökade månadslönen med 1,9 procent till 38.970 kronor, inklusive rörliga lönetillägg, och ökade med 2,0 procent till 38.090 kronor exklusive rörliga lönetillägg. I båda dessa är övertidstillägg exkluderat.

De mest jämförbara lönerna för arbetare och tjänstemän inom privat sektor är arbetarnas timlön exklusive övertid och tjänstemännens månadslön inklusive rörliga tillägg, enligt SCB.

Andelen övertid för arbetare uppgick till 2,1 procent, vilket var upp 0,1 procentenhet jämfört med motsvarande månad 2015.

Den genomsnittliga månadslönen för anställda inom kommunerna ökade 2,7 procent till 28.650 kronor i oktober, jämfört med samma månad 2015.

Den genomsnittliga månadslönen för landstingsanställda ökade samtidigt 1,8 procent, till 34.060 kronor. Den genomsnittliga månadslönen i statlig sektor ökade 0,6 procent till 35.930 kronor.

Arbetskostnadsindex (AKI) för den privata sektorn, exklusive jord- och skogsbruk, steg med 2,7 procent för tjänstemän och 2,9 procent för arbetare i oktober, jämfört med samma månad föregående år, visar statistik från SCB.

I AKI ingår lön för både arbetad och ej arbetad tid, lagstadgade och avtalade arbetsgivaravgifter samt allmän löneavgift och särskild löneskatt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -