Sverigefonderna som gick bäst och sämst

Fondåret 2016 Fjolårets vinnarfonder har haft det tufft i år och det är tydligt att storleken har haft betydelse även i år.

midsommar-sverige-Foto-MikaelHäggström-Wikipedia-CC

Sverigefonder har haft en skakig resa i år, från betydande initiala nedgångar, till en tydlig sektorrotation med stora uppgångar som resultat.

Mycket av sektorrotationen är drivet av en starkare amerikansk dollar och högre marknadsräntor.

Under hösten har investerarna hittat tillbaka till cykliska aktier och Sverigefonder är på väg att få ett hyggligt år.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av Sverigefonder för att se vilka förvaltare som klarat det svängiga året bäst.

Vi har utgått från Morningstars indelning av Sverigefonder i de två kategorierna små och medelstora bolag samt stora bolag.

Sverigefonder med inriktning på storbolag har avkastat drygt 10 procent i genomsnitt och är således årets vinnare.

Småbolagsfonderna som var fjolårets stora vinnare med exceptionella uppgångar har haft det kämpigare. Snittavkastningen landar på 7,5 procent.

Spridningen bland fonderna är märkbart stor. Det skiljer hela 22 procentenheters avkastning mellan bästa och sämsta Sverigefond.

I toppen hittar vi en handfull aktiva fondförvaltare. Prior Nilsson Sverige Aktiv och Spiltan Aktiefond Dalarna har gått bäst. De har avkastat dubbelt så mycket som Sverigefonder överlag.

Prior Nilsson Sverige Aktiv är en koncentrerad Sverigefond med få innehav i stora svenska välkända bolag.

Spiltan Aktiefond Dalarna är som namnet antyder investerad i bolag med anknytning till Dalarna. Den klassificeras av Morningstar som en småbolagsfond.

Gemensamt är att de har tyngdpunkten av investeringar i cykliska industribolag, vilket haft en stark utveckling under hösten.

Vi hittar även två andra högavkastande sektorer – finansbolag och råvaror – bland fondernas innehav.

Bland de fonder som avkastat sämst i år hittar vi flera småbolagsfonder.

Den enda fonden med negativ avkastning är Evli Sverige Småbolag. Den har tappat knappt 2 procent i år. Vi hittar även Enter Småbolagsfond i botten.

Småbolagsfonderna har gjort aktie-bet som inte fallit väl ut i år. Bland de större innehaven märks Balder, Inwido och Duni som alla haft ett tufft år med nedgångar på 15 procent.

Flera Skandiafonder har, lite överraskande, haft svag avkastning i år. De är alla överviktade Hennes & Mauritz och bettingbolaget Kindred (tidigare Unibet).

Småbolagsfondernas exceptionellt starka utveckling de senaste åren, med stor överavkastning mot Svenska storbolagsfonder ser nu ut att vara till ända.

Det som hjälpt småbolagsfonderna med den historiska överavkastningen är stora innehav i bettingbolag och fastighetsbolag, vilket inte funnits med i storbolagsindex.

I år har vindarna vänt och investerarna har flytt från betting- och fastighetsbolagen i allt snabbare takt.

Värt att notera är billiga indexfonder inte har varit någon vinnande strategi under perioden då det lönat sig att satsa på en dyrare bra aktiv förvaltning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -