Getinge värd en chansning

Aktieanalys Getinge har inget vidare drag i försäljningen. Besparingarna börjar dock ge effekt på lönsamheten och efter årets kursras tycker vi aktien är värd en chansning.

Getinges aktieägare kan snart lägga ett miserabelt år till handlingarna. Aktien står i skrivande stund på minus 35 procent sedan årsskiftet.

Kursen har stadigt pressats lägre under året av en cocktail av stigande kostnader för omstruktureringar, krav på ytterligare åtgärder från amerikanska FDA och en vd-karusell.

Historien är väl känd vid det här laget. Getinge var från åren kring millennieskiftet fram till 2014 en riktig kursraket på Stockholmsbörsen. Framgångsrika förvärv drev på utvecklingen och börsvärdet steg cirka 1 000 procent.

Så slog FDA i slutet av 2013 plötligt ned på Getinges produkter. Kvaliteten höll inte måttet och vid en närmare granskning av anläggningar och processer upptäcktes en rad problem som FDA krävde skulle åtgärdas.

En uppgörelse nåddes i början av 2015 som kostade Getinge 1,5 miljarder kronor, men kostnaderna har inte stannat där.

Fortfarande genomför FDA årliga inspektioner vid Getinges anläggning i Hechingen i Tyskland. I Getinges senaste rapport reserverades ytterligare 400 Mkr för åtgärder vid anläggningen.

Bolaget kan inte garantera att det stannar där. Huvudägaren Carl Bennet uppskattade själv nyligen i en intervju med Affärsvärlden kostnaden till 3-4 miljarder kronor om man räknar med utebliven försäljning.

Vid sidan om åtgärder som genomförs för att blidka FDA genomför även Getinge stora omstruktureringar för att höja effektivitet och lönsamhet. Sjukhus svarar för 84 procent av Getinges omsättning och äldreboenden för 8 procent.

Sedan finanskrisen har hela sjukvårdssektorn genomgått stora förändringar och den jobbar idag mycket mer strukturerat med inköp. Resurserna är knappa och pris är en avgörande faktor.

För Getinge gäller det att utnyttja sin storlek och få ut skalfördelarna ur verksamheten. Den förvärvsdrivna historiken har dock skapat allt för separata enheter och ett av huvudsyftena med de pågående åtgärdena är att skapa ett mer sammanhängande bolag.

Det program som sjösattes i fjol skjuter till stor del in sig på Getinges egna inköpsrutiner och på att bättre samordna produktutbudet. Sammantaget räknar bolaget med att åtgärderna som nu genomförs ska förbättra rörelseresultatet, ebita, med 2,5 till 3 miljarder kronor till år 2019.

Förvärv har historiskt varit en viktig tillväxtdrivare i Getinge, men förvärv har inte varit aktuella de senaste åren. Bolaget har haft fullt upp med att få ordning på kvalitetsproblem och på strukturen i största allmänhet.

För första gången i mannaminne har Carl Bennet nu istället för nya förvärv valt att gå åt rakt motsatt håll och skilja av en del av ett bolag. Det är affärsområdet Patient & Post-Acute Care som kommer att knoppas av från Getinge.

Patient & Post-Acute Care har för närvarande en svag utveckling och verksamheten bedöms långsiktigt kunna utvecklas bättre på egen hand. En utdelning till aktieägarna och separat börsnotering väntas kunna ske senast första kvartalet 2018.

Nuvarande tillförordnade vd:n Joacim Lindoff följer då med och blir vd för Patient & Post-Acute Care, som förhoppningsvis får ett roligare namn som eget bolag.

Joacim Lindoff tog över som tillförordnad vd i augusti då Alex Myers fick lämna bolaget efter bara ett och ett halvt år i vd-stolen. Några veckor efter det byttes även finanschefen ut efter ett bara ett drygt halvår på posten.

I början av november blev det klart med en permanent efterträdare till Alex Myers. Mattias Perjos hämtas från italienska Coesia-koncernen och startar senast 1 maj nästa år.

Vd-karusellen har bidragit till Getinge-aktiens svaga utveckling i år. Rent operativt går bolaget också lite knackigt för tillfället. Den underliggande tillväxten står efter tre kvartal i år på -1,1 procent och även orderingången är ned -0,7 procent.

Engångskostnaderna var skyhöga i det tredje kvartalet och omfattade förutom nya åtgärder i Hechingen även nedskrivningar i FoU-projekt och kostnader för Alex Myers uppsägning.

Underliggande har det dock skett en viss förbättring av lönsamheten. Rensat för alla engångsposter steg rörelseresultatet med 16 procent i kvartalet och ebita-marginalen förbättrades till 13,9 procent från 12,0 procent för ett år sedan.

De analytiker som bevakar Getinge räknar enligt SME Direkts sammanställning i snitt med en vinst per aktie på 9,56 kronor nästa år. Justerat för engångsposter blir prognosen 11,01 kronor. För 2018 är prognosen 12,40 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på 13,4 respektive 11,9.

Vinstprognoserna för Getinge har successivt sänkts det senaste året men aktien har fallit snabbare och värderingen är idag lägre än den varit på många år.

Den bygger dock på antaganden om att det senaste årets svaga säljtapp ersätts av en ökning på 2,5 procent om året och att den underliggande lönsamheten fortsätter att förbättras.

De närmaste utdelningarna väntas innebära direktavkastningar på 1,9 procent respektive 2,5 procent.

Det finns fortfarande en hel del frågetecken att räta ut i Getinge. Kostnaderna för att hålla FDA på gott humör kan fortfarande öka ytterligare och den nuvarande ordertrenden är som sagt fortsatt svagt negativ.

Underliggande förbättras dock lönsamheten och efter årets kursras är värderingen nere på historiskt låga nivåer.

Sammantaget tycker vi därför att Getinge-aktien kan vara värd en chansning. Risken är hög men rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Getinge B Köp 147,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -