Genombrott för SpectraCures metod i klinisk studie

Cision Promoted Över 400 män med prostatacancer har med framgång behandlats vid University College London Hospital (UCL) och för Lundabaserade SpectraCure som använder samma teknik som UCL-studien, så kallad fotodynamisk tumörbehandling (PDT), är det ett bevis på att tekniken fungerar. SpectraCure räknar även med att kunna förbättra behandlingen ytterligare.

”De har lyckats ta bort tumören helt och hållet i 49 procent av fallen och det ser jag som ganska lågt. De har varit tvungna att behandla med god marginal för att skydda frisk vävnad, men med vår IDOSE för dosstyrning kan vi få bättre precision utan risk för överexponering. Det ger betydligt bättre förutsättningar att slå ut tumören helt”, säger Masoud Khayyami, vd för SpectraCure, i en kommentar till studieresultaten som nu lagts fram av UCL och som publicerats i renommerade vetenskapliga tidsskriften The Lancet Oncology.

Behandlingen med PDT-metoden sker genom att patienten tillförs ett läkemedel som aktiveras av laserljus. När läkemedlet träffas av laserljuset förstörs cancercellerna i behandlingsområdet.

Även om SpectraCures teknik kan öppna för än bättre behandlingsresultat ses redan det resultat som UCL kunnat visa ses som betydande framsteg. I ett inslag på BBC menar studiens ansvarige läkare, professor Mark Emberton, att metoden och resultatet är ”omvälvande”. Han pekar på att nära hälften av patienterna blev helt fria från cancer och att rapporterade biverkningar var mycket få och efter två års uppföljning var helt borta.

Gigantisk marknad

Behandlingsområdet cancer är gigantiskt och bara prostatacancer beräknas skapa en marknad värd kring 50 miljarder dollar på global basis under nästa år. Det är en fördubbling mot nivån i början av årtiondet.

”Sedan har vi andra solida tumörer som kan behandlas – hals, bröst, bukspottskörtel och även andra”, säger Masoud Khayyami.

En avsiktsförklaring mellan SpectraCure och UCL tecknades under hösten och det ligger i planerna att framtida kliniska studier kan bli aktuella vid Londonsjukhuset .

”Det är ett fantastiskt bra team som redan behandlat många patienter. Vi har diskuterat att göra en fas-2 studie på prostatacancer, men det tar litet tid med all administration och liknande”, fortsätter Masoud Khayyami.

SpectraCure har annars nyligen startat en klinisk studie i Kanada för behandling av återfallspatienter med prostatacancer. Här används PDT och IDOSE i kombination med det ljuskänsliga läkemedlet verteporfin. Masoud Khayyami framhåller att en fördel för SpectraCure är att de nyttjar befintliga beprövade och redan godkända läkemedel som en del i behandlingen:

”Vi behöver inte vänta på godkännanden av läkemedel, SpectraCure är ett medicintekniskt bolag”.

I den process som ska leda fram till kommersialisering och lansering på marknaden har SpectraCure redan gått igenom den fas som kallas proof- of-principle. Den kliniska och regulatoriska fasen pågår fram till 2019 och sedan är lansering tänkt att ske 2020, förutsatt att de kliniska studierna utvecklar sig som planerat. Det sista kliniska steget, fas-3, kan komma att ske i samarbete med annat större bolag för att finansieringen ska säkras.

Kursrusning

Det Aktietorgslistade bolaget uppvärderades kraftigt när beskedet om studien blev känd på onsdagen och efter någon timme pendlade kursen kring 1:70 kronor, en uppgång på nära 90 procent från dagen innan. Aktien rekylerade därefter ned något för att under eftermiddagen ligga kring 1:50 kronor, då en uppgång kring 50 procent över dagen.

SpectraCures aktie började noteras på Aktietorget dn 1 juli 2015. I likhet med andra forskningsbaserade bolag har handeln varit volatil i samband med nyheter kring forskningsframsteg och tillståndsärenden. Sedan starten har aktien nu stigit drygt 13 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -