Kinafavoriter för äventyraren

Fondanalys Kinafonder har de senaste åren varit en svängig historia för investerare – men facit är trots allt en högre avkastning än på Stockholmsbörsen. Placeras fondexpert Pär Ståhl listar några spännande spetsfonder.

Det händer mycket i mittens rike. De kinesiska myndigheterna har successivt öppnat upp aktiemarknaden för internationella investerare. Sedan den 5 december är det möjligt att handla kinesiska A-aktier noterade på de lokala aktiebörserna via Hongkong.

Det bör på sikt öka genomlysningen för kinesiska bolag. Det är viktigt då börsen i Kina utgör världens nästa största aktiemarknad, efter USA:s.

Bland investerare väntar man på att index-beräknaren MSCI ska besluta att inkludera kinesiska A-aktier i sina viktigaste index.

När det sker kommer det sannolikt att få en omedelbar positiv effekt i form av stora kortsiktiga investeringsflöden. En förändring i indexsammansättningen bör göra marknaden mer attraktiv för utländska investerare även på lång sikt.

Förutom de kommande indexförändringarna så håller Kina på att ställa om sin ekonomi. Den transformeras från enkel tillverkningsindustri till innovationsdriven tillverkningsindustri, tillsammans med ökad inhemsk konsumtion. Det är en omfattande omställning av världens näst största ekonomi som kommer ta tid.

För dig som vill investera i Kina tar Placera pulsen på några gamla favoriter. Lever de upp till de högt ställda förväntningarna?

Fonderna är aktivt förvaltade. Det tror vi är bra, då den kinesiska finansmarknaden är mindre genomlyst och mindre effektiv än till exempel den svenska. Det betalar sig att vara aktiv i sin förvaltning på en sådan marknad.

Vi fokuserat på kategorin "Kina och närliggande", enligt Morningstar. Kategorin ger en bredare investeringsbas när man även inkluderar Hongkong och Taiwan.

Värt att notera är att fondkategorin Kina och närliggande, har haft lägre risk och högre avkastning än kategorin Kinafonder, de tre senaste åren.

Invesco Greater China Equity är den största fonden i vår analys. Fonden förvaltas sedan 2007 av ett investeringsteam som leds av Mike Shiao.

Fonden jobbar med ett koncentrerat antal bolag som för tillfället uppgår till 38 stycken. Teamet avviker mycket från index. Det låga antalet bolag i kombination med låg omsättningshastighet talar för att förvaltarna har stora kunskaper om sina investeringar och är långsiktiga.

Drygt 90 procent av innehaven är klassificerade som stora bolag. De största innehaven finns inom konsumentvaror och teknikbolag. Noterbart är att fonden har lägst risk mätt som standardavvikelse inom hela kategorin Kina och närliggande.

Fidelity Greater China är en av Placeras trotjänare. Fonden leds av den erfarna Raymond Ma som tillsammans med Fidelitys stora och väl fungerande förvaltningsorganisation fortsätter att leverera.

Knappt 120 bolag ingår i portföljen. Det är betydligt färre än snittet i kategorin. Omsättningshastigheten är hög i fonden jämfört med de andra två fonderna i analysen, vilket också är i linje med Fidelitys strategi med en aktiv förvaltning.

Fidelity Greater China har gått betydligt bättre än både kategorin de senaste tre åren. Förvaltningsavgiften på 1,5 procent per år är inte billigt. Det är dock lite billigare än snittfonden. Det är alltså inte billigt att investera i Kina.

Vi attraheras fortfarande av Handelsbankens Kinafond som förvaltas av Mikael Sens. Tvärtemot Fidelitys Greater China har den långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet. Det har betalat sig bra över tid.

Mikael Sens jobbar med cirka 130 bolag i fonden. Han har den klart lägsta omsättningshastigheten bland fonderna. Fondens största innehav hittar vi inom teknik- och finanssektorerna.

Handelsbanken Kinafond är den enda i kategorin som belönats med fem stjärnor på tre och fem år hos Morningstar.

Den överavkastning som spetsfonderna visat sig kunna leverera genom åren gör att vi på Placera känner oss trygga att betala för en riktigt aktiv förvaltning.

Alla tre fonderna har gjort bra ifrån sig. De jobbar aktivt med sina aktieval – vilket visat sig. Vi behåller våra köprekommendationer för dess tre spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken Asien Småbolag (A1 SEK) Köp 150,54 -
Fidelity Greater China A-Dis-USD Köp 1 649,60 -
Köp 479,88 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -