USA-valets svenska vinnare

Börskommentar En månad har gått sedan valet i USA. Att inverkan på börsen varit stor vet vi det här laget. Faktum är att en sektorrotationen sällan varit tydligare.

På storbolagslistan, där kurseffekten av enskilda företagshändelser normalt är lägre än i mindre bolag, svämmar vinnarlistan över av cykliska råvaru- och verkstadsrelaterade bolag.

De är alla typiska vinnare på den starkare dollarn och utsikter för stigande efterfrågan.

Såväl första- som andraplatsen upptas av SSAB, där B-aktien stigit 28 procent under den senaste månaden medan A-aktien stigit 24 procent.

Råvaruproducenter som Lundin Mining, Lundin Petroleum och Boliden finns med högt upp på vinnarlistan. Här återfinns också en mängd verkstadsbolag som Autoliv, SKF, Volvo, Alfa Laval och Trelleborg.

Den enda udda fågeln i sammanhanget är Ericsson som stigit nära 15 procent senaste månaden.

Förklaringen ligger, vid sidan av valutafördelarna, i en stark rekyl uppåt efter att bolaget fått en ny vd. Annars har 2016 varit ett bedrövligt år för telekombolaget och räknat från senaste årsskiftet ligger B-aktien fortfarande 38 procent under årsstarten.

I toppen av den senaste månadens förlorarlista tronar teknikföretaget Fingerprint Cards. Aktien har på en månad fallit 21 procent.

Även om företagsspecifika faktorer spelar in, som veckans prognosuppdatering, så har trenden varit svag för teknikaktier sedan Donald Trumps valvinst.

Samtidigt som investerarna blivit mer konjunkturoffensiva och börjat räkna med högre inflation har traditionellt defensiva branscher och sådana som missgynnas av högre räntor tagit stryk. Läkemedelsrelaterat och fastighetsbolag är överrepresenterade på förlorarlistan. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -