Trump varnar Kina

Handel USA:s tillträdande president sade under natten mot fredagen att Kina, som han beskrev som "ansvarigt för nästan hälften av Amerikas handelsunderskott", snart måste "följa reglerna".

USA:s tillträdande president Donald Trump sade under natten mot fredagen att Kina snart måste "följa reglerna" då han presenterade den man som han ska nominera som sitt sändebud till USA:s största och viktigaste handelspartner.

"Kina är ansvarigt för nästan hälften av Amerikas handelsunderskott. Kina är inte en marknadsekonomi… de har inte följt reglerna och de vet att det är dags att de börjar göra det. De kommer att börja gör det. Det kommer de", sade Donald Trump, enligt Bloomberg News.

Donald Trump har utsett Terry Branstad, guvernör i Iowa, till sin ambassadör i Kina. Han har, enligt Bloomberg News, en personlig, varm relation till Kinas president Xi Jinping, men kommer att konfrontera en kinesisk regering som redan upprörts av Donald Trumps tidiga provokationer mot landet, inklusive ett samtal med Taiwans president, Tsai Ing-wen.

"Med Terry vid vår sida, vet jag att vi kommer att lyckas. Jag vet att Kina har varit så tuff och tävlingsinriktat och har haft att göra med människor som inte fattade det, men vi kommer att ha ömsesidig respekt, och vi kommer att gynnas och Kina kommer att gynnas och Terry kommer att leda vägen", sade Donald Trump.

Kinas utrikesministers talesman, Lu Kang, kallade på onsdagen Terry Brandstad för "en gammal vän till det kinesiska folket" och att "vi välkomnar honom att spela en större roll i att förbättra relationerna mellan Kina och USA", rapporterar Bloomberg News.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -