SHB sänker Fingerprint

Biometri Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Fingerprint till öka, från tidigare köp, och oroar sig över att bolagets marknadsandel redan har toppat.

Banken bedömer att Fingerprints kraftigt sänkta guidning för 2016 indikerar att bolagets marknadsandel toppade under det tredje kvartalet i år, och inte under det fjärde som banken hade räknat med.

SHB sänker sin prognos för Fingerprints marknadsandel till 44 procent (51 procent) för 2017 och till 42 procent (48 procent) för 2018, då trenden med "dual sourcing" verkar sprida sig snabbare än vad banken tidigare räknat med.

Positiva inslag på kapitalmarknadsdagen i går, enligt SHB, var guidningen kring PC, IoT (Internet of Things) och smartcards, samt det lovande samarbetet med Oberthur Technologies. Även Fingerprints utveckling av sensorer som kan monteras i och under glas är lovande, enligt Handelsbanken.

Bland det negativa för 2017, är att Fingerprint räknar med att det genomsnittliga försäljningspriset (ASP) kommer att sjunka med 15-20 procent och att de bara räknar med en "acceptabel" avkastning inom sensorer som monteras under glas.

SHB sänker sina vinstprognoser för 2017-18 med 15-20 procent, baserat på mer pessimistiska utsikter för Fingerprints marknadsandel, snittpriset och bruttomarginalerna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -