Så kan du ta del av Kinas rikedomar

Fonder I veckan öppnande den andra börslänken mellan Kina och Hongkong. Placeras fondexpert Pär Ståhl listar tre börshandlade fonder för dig som vill investera i en marknad med enorm tillväxtspotential.

Genom den nya handelslänken mellan börserna i Shenzhen och Hongkong, som följer den mellan Hongkong och Shanghai, får internationella investerare nu tillgång till många intressanta teknik- och konsumentbolag.

Kinesiska börsen är idag näst störst i världen efter den amerikanska. För dig som vill investera där – potentialen är enorm – finns det ett antal alternativ att välja på.

Den som vill satsa brett på börserna i både Shanghai och Shenzhen kan investera i Deutsche X-trackers Hvst CSI 300 China A-Shares ETF (ASHR). Den börshandlade fonden följer CSI 300, ett index bestående av Kinas 300 största och mest likvida aktier.

Två tredjedelar av aktierna är noterade i Shanghai och de tio största utgör 21 procent av fondens värde. Till de större hör försäkringsbolaget Ping An Insurance, Industrial Bank Co och China Mingsheng Banking.

Finansbolag är fondens största investering just nu, drygt 37 procent. Industri- och konsumentbolag är också välrepresenterade.

Vill du sprida risken och investera i drygt 600 bolag med större fokus på snabbväxande teknikbolag är Deutsche X-trackers MSCI All China Equity ETF (CN) ett alternativ. Bolagen är noterade på de kinesiska börserna och Hongkong-börsen. Portföljbolagen har ett börsvärde på i snitt 13 miljarder kronor.

Exponeringen är störst för finansbolag (27 procent), följt av teknikbolag (21 procent). Största innehavet är de två IT-jättarna Tencent och  Alibaba.  China Mobile, China Construction Bank och teknikbolaget Baidu är andra dominerande bolag. De fem största innehaven står för sammanlagt 21 procent av fondens värde.

Tror du mer på små- och medelstora bolag är iShares MSCI China Small-Cap ETF (ECNS) intressant. ETF:n följer MSCI All China Small cap index och investerar i nära 1 600 bolag. Bolagen är noterade på börserna i Kina (80 procent), Hongkong (17 procent), Singapore (0,2 procent) och USA (2,2 procent).

Portföljbolagen har ett tydligt småbolagsfokus. Det genomsnittliga börsvärdet är knappt 3 miljarder kronor. Största sektorer är industribolag (23 procent) och konsumentvaror (18 procent). Värt att notera är att risken är klart högre i småbolagsfonden, trots spridningen på innehavet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -