"Fortsatt behov av gränskontroller"

Politik Sverige och de fyra andra europeiska länder med gränskontroller anser fortfarande att kontrollerna behövs, säger inrikesministern.

Ingen förbättring syns i flyktingsituationen i Europa.

Det sade inrikesminister Anders Ygeman till journalister efter att ha träffat ministrar från Danmark, Norge, Tyskland och Österrike på fredagen.

Den 11 november beslöt EU-länderna att ge de fem länderna undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet och behålla ländernas gränskontroller fram till den 12 februari.

"Idag finns inget land (av de fem) som gör en annan bedömning än för en månad sedan, då vi kom fram till att vi behöver gränskontroller", sade Anders Ygeman.

De fem kommer att träffas igen vid EU:s informella inrikesministermöte på Malta den 26-27 januari för att se om de vill begära en ytterligare förlängning av gränskontrollerna.

Den svenska regeringen har inte tagit ställning till om den vill ha en förlängning, men Anders Ygeman upprepade att läget inte har förbättrats.

"Det finns fortfarande ett stort flyktingtryck ute i Europa. Och EU:s yttre gräns är inte tillräckligt skyddad", sade han.

De fem länderna diskuterade inte om de i så fall vill ha en förlängning med tre eller sex månader, sade han.

Sex månader är det normala, men i november föreslog EU-kommissionen hälften så lång tid för att understryka strävan att snarast återgå till fri rörlighet inom Schengenområdet.

Sveriges bilaterala kontakter med Danmark för att underlätta kontrollerna vid Öresund har försenats på grund av den danska regeringsombildningen.

Men Anders Ygeman sade att han på fredagen hade ett bra samtal med den nye justitieministern Søren Pape Poulsen och att han har förhoppningar om att nå ett bra resultat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -