Electrolux leder uppgång

Börsen Stockholmsbörsen letar sig uppåt och handlas efter lunchtid på fredagen i en hävdad tendens. Index vände därmed upp från en något negativ inledning av handelssessionen.

Fingerprint fortsätter ned i spåren av torsdagens kapitalmarknadsdag. Ett flertal analytiker har i dag kommit med nya analyser av fingeravtrycksensorbolaget.

I topp låg Electrolux, som delgett marknaden sin syn på det kommande året. Uppåt var det också för Lundin Petroleum mot bakgrund av åter stigande oljepriser.

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till noteringen 1.527. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,8 miljarder kronor.

Electrolux tog alltså ledningen bland storbolagen med en uppgång på 4,4 procent. Bolaget berättade på morgonen om sina förväntningar på 2017, vilka inkluderar att efterfrågan på bolagets största marknader ska öka något.

Bolaget rapporterar också att löpande kostnadseffektiviseringar förväntas bidra positivt med cirka 1,6 miljarder kronor för helåret, exklusive effekter av förändringar i råmaterialkostnader och valutakurser, en bedömning som en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med menar överträffar marknadens förväntningar.

På förlorarsidan intog den forna kursraketen Fingerprint Cards än en gång bottenpositionen efter torsdagens prognossänkning, nu med en nedgång på drygt 4 procent.

Nordea höjer sin rekommendation till behåll, från sälj, med en liten riktkursjustering till 71 kronor, från 70 kronor, men i övrigt handlar det om nedjusteringar från analytikerna. Carnegie upprepar sin säljrekommendation och sänker riktkursen med 10 kronor till 51 kronor. Pareto Securities behåller sin köprekommendation, men sänker riktkursen till 90 kronor från tidigare 105 kronor, och Handelsbanken sänker rekommendationen till öka från köp.

Hälsovårdsindexet i Stockholm var upp 0,8 procent. Astra Zeneca som hade en bra dag på torsdagen med en uppgång på 2,7 procent ångade vidare uppåt med 2 procent. Inom samma sektor noterade även Sobi en god utveckling med en uppgång på 1,7 procent.

Även Atlas Copco och Sandvik backade, i storleksordningen 0,9-1,1 procent. JP Morgan har sänkt sina rekommendationer för de båda verkstadsbolagen.

Getinge noterade en nedgång på 1,3 procent sedan Morgan Stanley sänkt sitt betyg för aktien till undervikt, från övervikt.

Utanför storbolagsindex steg gruvbolaget Lucara Diamond över 4 procent. Bolaget har rapporterat totalintäkter för helåret om 232 miljoner dollar, exklusive jättediamanten Constellation, vilket innebär att årets prognos om en försäljning på 200-220 miljoner dollar överträffas.

Bilprovaren Opus fortsatte upp efter torsdagens besked att regeringen inte avser att glesa ut besiktningsintervallen. Opus steg över 5 procent på torsdagen och följde upp med ytterligare 0,8 procent.

Marknaden uppskattade också Boule Diagnostics besked att medicinteknikbolaget vunnit två betydande offentliga upphandlingar i Egypten. Aktien lyfte knappt 9 procent.

Streamingteknikbolaget Edgeware börsdebuterade nästan 2 procent över introduktionskursen 29 kronor vid 29:50 kronor.

En annan nykomling, fast på Aktietorget, var Finepart. Bolaget, som marknadsför maskiner för vattenskärning med högprecision rusade upp 50 procent till 8:75 kronor per aktie.

Vidare har Redeye inlett bevakning av Stillfront med ett värde på 105 kronor per aktie i sitt basscenario. Analysen är en så kallad uppdragsanalys och analytikern äger aktier i spelbolaget. Stillfront steg 13 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -