Analytikerna oense om Fingerprint

Fingerprint Fingerprint Cards tappar marknadsandelar snabbare än väntat, tycker Carnegie som baissar aktien ordentligt. Nordea gör motsatt bedömning och höjer sin rekommendationsnivå.

Fingerprint Cards verkar tappa marknadsandelar snabbare än Carnegie hade förutsett, och de genomsnittliga försäljningspriserna sjunker också mer än väntat.

Det skriver analyshuset i en kommentar till torsdagens vinstvarning och kapitalmarknadsdag, där riktkursen sänks till 51 från 61 kronor och rekommendationen sälj upprepas.

Fingerprint tappar enligt Carnegie en betydande marknadsandel hos storkunden Huawei - vars Sverigechef Kenneth Fredriksen fanns med på scen under kapitalmarknadsdagen och lovordade sin svenska leverantör - till Synaptics.

FPC-guidningen för 2017 om intäkter på 7,5-9,5 miljarder kronor riskerar att landa i en besvikelse, bland annat då den baseras på antaganden om tvåsiffrig marknadsandel för så kallade under glas-sensorer med höga genomsnittliga försäljningspriser - sensorer som dock än så länge befinner sig på ett tidigt utvecklingsstadium med höga tillverkningskostnader och låga prestanda.

Bolagets ambition att behålla sin mer än 50-procentiga marknadsandel genom att ta sig in på fler telefoner i det lägre prissegmentet riskerar vidare enligt Carnegie att sänka bruttomarginalen till under 40 procent (att jämföra med FPC:s guidning om en långsiktig bruttomarginal på 40-45 procent, nivån 49 procent under januari-september i år, och guidning under kapitalmarknadsdagen på ett par procentenheters sannolik nedgång under 2017).

Den nya riktkursen 51 kronor, 25 procent under torsdagens stängningskurs, bygger på en förväntad vinst per aktie på 6:20 kronor för 2017, och att investerare inte antas vara beredda att betala mer än 8 gånger detta i ett bolag med sjunkande lönsamhet.

Förutom kraftiga sänkningar av intäktsestimaten för innevarande och nästa kvartal, eftersom kunderna drar ned på sina nu stora lager, ser Nordea ingen anledning att revidera sitt ursprungsscenario: en långsiktig rörelsemarginal på 25 procent, vilket är typiskt för marknadsledare i halvledarindustrin, och stabila intäkter på 7,5 miljarder kronor.

Det skriver banken på fredagen i en analys där rekommendationen höjs till behåll från sälj och riktkursen till 71 från 70 kronor. Dagen före, efter en vinstvarning, föll Fingerprint-aktien 10 procent till 67:75 från 75:25 kronor.

Intäkts- och lönsamhetsantagandena motiverar enligt banken en EV/sales-multipel (skuldjusterat företagsvärde/omsättning) på 2,5, vilket är vad aktien nu handlas till.

De lagerminskningar som Fingerprintledningen gav huvudskulden för vinstvarningen ligger enligt analysen i linje med Nordeas tidigare påpekanden om att volymerna hos sensorchipleverantörerna har överstigit dem hos nästa led i värdekedjan, modulpartners.

"Vi hade väntat oss att denna minskning skulle påverka intäkterna under det första halvåret 2017 för FPC, men nu när lagerminskningarna startade tidigare hos modulpartners på grund av en övergripande lageruppbyggnad av smartphones händer det redan nu", heter det.

Nordea påpekar även, apropå de olika antaganden om genomsnittliga försäljningspriser och marknadsstorlekar som Fingerprint lämnade under kapitalmarknadsdagen, att bolaget sänkt sin prognos för antalet sensorenheter 2018 till 1,5 från 1,7 miljarder. Detta tycks, menar banken, huvudsakligen bero på lägre förväntningar på smarta kort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -