Tummen ner för Fingerprint-prognos

Fingerprint Bolagets intäktsprognos för 2017 är "iögonfallande brett", skriver en analytiker i en kommentar till bolagets vinstvarning tidigare idag.

Fingerprint Cards intäktsprognos för 2017, 7,5-9,5 miljarder kronor, är iögonfallande brett.

Det noterar ABG Sundal Collier i en kommentar till fredagsmorgonens besked från biometribolaget, och noterar att den goda visibilitet bolaget tidigare har talat om nu tycks vara en "ganska avlägsen ambition".

"Det finns ingen kortsiktig lättnad. Ledningen passar på att dämpa förväntningarna även för det första kvartalet [2017] och väljer att publicera ett iögonfallande brett intäktsintervall för 2017", skriver ABG, som själva i sitt basscenario spår intäkter på bara 5,5 miljarder kronor under 2017.

2017-prognosen från det svenska biometribolaget lämnades tillsammans med en kraftig prognossänkning för årets intäkter, den andra sedan halvårsrapporten.

"Notera att dollarn har stigit kraftigt mot kronan, så den jämförbara intäktsminskningen är mycket mer uttalad, nästan 50 procent", skriver ABG angående förväntningarna för intäkterna för det fjärde kvartalet nu jämfört med samma sak vid halvårsrapporten.

Valutakudden ses också, tillsammans med att konkurrenterna Goodix, Silead Qualcomm har dröjt ett par månader med att komma i gång, som förklaring till att Fingerprint Cards klarar att hålla sig ovanför den nedre gränsen i det intäktsintervall på 6,5-8,5 miljarder kronor bolaget spådde inför senaste årsskiftet.

Fingerprints lönsamhetsprognos för 2017, en rörelsemarginal på minst 35 procent, kan också ifrågasättas, menar analyshuset som menar att ledningen frenetiskt försöker hitta intäkter utanför smartphonesegmentet:

"Den [lönsamheten] kommer att påverkas av samma krafter som försäljningen, och förvärras av ett behov av att dramatiskt öka rörelsekostnaderna."

ABG har rekommendationen sälj för Fingerprint Cards, med riktkursen 40 kronor. Carnegie har också en säljrekommenation men med riktkursen 61 kronor, och skriver i en kommentar att dess estimat kommer att sänkas med "bara 5-10 procent för 2017 eftersom vi var mindre positiva från början".

Strax före lunchtid, en dryg timme före starten av Fingerprints kapitalmarknadsdag, handlas Fingerprint-aktien kring 67 kronor, minus 11 procent.

image

Diagram: intäktsprognoser för 2016, i miljarder kronor, under senaste året. Datumen i diagramet avser publiceringsdatum för prognos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -