Så påverkar ECB-beskedet Sverige

Makrokommentar ECB-chefen Mario Draghi levererade ett något mjukare penningpolitiskt besked än väntat i samband med dagens räntemöte. Det sätter press på Riksbanken att göra samma sak.

Som väntat förlängde den europeiska centralbanken programmet för månatliga köp av obligationer en bra bit in på 2017.

Fram till april fortsätter köpen i en takt av 80 miljarder euro. De stramas sedan ner till 60 miljarder fram till december.

Sänkningen, som skulle kunna betraktas som en så kallad ”tapering”, var visserligen överraskande. Men formuleringarna med vilka ECB-chefen Mario Draghi framförde budskapet var av det snällare slaget, minst sagt.

Skulle de finansiella och/eller ekonomiska förutsättningarna förändras till det sämre står banken redo att utöka köpen igen. Det var Draghi tydlig med på presskonferensen – sannolikt ett försök att stävja högre marknadsräntor.

Till nyheterna hörde också att ECB numera står redo att köpa obligationer med en räntesats under -0,4 procent, något Draghi uteslutit i samband med tidigare räntebeslut.

Därtill utökar man sitt mandat till att köpa obligationer med kortare löptider. 

Sammantaget får dagens besked betraktas som något mjukare än väntat.

Euron tog lite stryk direkt efter, dock efter att ha stärkts under dagen. Mot den svenska kronan har euron tappat från 9,77 till strax under 9,70.

Aktiemarknaderna i EMU-området reagerade också positivt överlag.

Dagens ECB-beslut ökar att sannolikheten för att även Riksbanken fortsätter sina obligationsköp. Dessutom har ytterligare räntesänkningar hamnart på tapeten igen. Den svenska tvåårsräntan har nu sjunkit till -0,71 procent. Att jämföra med Riksbankens styrränta på -0,50 procent.

Vi är ännu inte beredda att skriva under på en ny räntesänkning från Riksbankens sida. Samtidigt ter sig en höjning under överskådlig framtid allt mer osannolik. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -