"Ingen kommer att tro på nästa års prognos"

Fingerprint "Det här kommer att pressa aktien," säger en analytiker om Fingerprint Cards sänkta prognos för helåret 2016, som varnar för sänkt förtroende för bolaget.

"Ingen kommer att tro på prognosen för 2017", säger en analytiker som vill vara anonym.

Analytikern påpekar också att bolaget för inte så länge sedan beskrivit visibiliteten som god fram till i mitten av 2017, vilket väcker frågor kring vad som har hänt sedan den 27 oktober då den tidigare prognosen presenterades.

Fingerprint Cards sänkte på torsdagsmorgonen sin intäktsprognos för 2016 till 6,6-6,8 miljarder kronor, från tidigare 7,2-7,5 miljarder kronor. Enligt SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar på en omsättning på 7,3 miljarder kronor 2016.

Samtidigt gav bolaget en prognos för 2017 om intäkter på 7,5-9,5 miljarder kronor 2017 och en rörelsemarginal som överstiger 35 procent. För 2017 låg analytikernas förväntningar på intäkter på 8,56 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 36,3 procent.

Joel Westerström, Redeye, som strax före torsdagen sänkte sin prognos för intäkterna 2017 till 9,5 miljarder, kommenterar prognossänkningen för 2016:

"Det här gör att bolaget får ett stort förklaringsjobb gentemot marknaden, och avgörande för kursreaktionen blir i vilken utsträckning de lyckas visa att de faktiskt förstår vad det är som egentligen händer."

Bland frågetecken att reda ut nämner han hur det går för Fingerprints nya sensorer, såsom "under glas"-modellerna, och huruvida bolaget samarbetar med tillräckligt många modulhus.

"Jag tror det blir en ordentligt negativ kursreaktion, möjligen en överreaktion - det är lite beroende på vad de säger i eftermiddag", säger Joel Westerström apropå kapitalmarknadsdagen som hålls klockan 13-17.

Bolaget håller en telefonkonferens klockan 8.30 med anledning av den sänkta prognosen för 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -