FPC lägger om strategin

Fingerprint Fingerprint ska sikta in sig på de mindre telefontillverkarnas kunder framöver, säger vd Christian Fredrikson i en intervju efter morgonens vinstvarning och kursras.

Fingerprint Cards ska ta sig in på de kundsegment som består av de lite mindre telefontillverkarna, så kallade tier-2, från att tidigare endast ha fokuserat på de större, tier-1.

Det säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

När kan det ske?

"Det tar tid att göra det, men vi har börjat arbeta med det. Det är säkert så att kring mitten av året kan vi ha börjat komma in där [på tier-2, red anm]", säger han.

Just att de lite mindre telefontillverkarna, tier-2-aktörerna, har börjat ta andelar i marknaden har påverkat Fingerprint Cards eftersom bolaget inte har några kunder i det segmentet.

"Det är normalt att vi som marknadsledare ska vara med högt uppe i kedjan men vi vill också vara volymledaren", säger han.

Konkurrenssituationen i marknaden har också påverkats av att fler kunder nu börjar ta in flera leverantörer, så kallad dual-sourcing.

Sedan rapporten för det tredje kvartalet har dock inte någon dramatisk ändring skett i konkurrensläget i marknaden, menar Christian Fredrikson, som påpekar att bolaget gått från att tidigare haft ett totalt försprång till att nu uppleva en marknad med normal "high-tech"-hård konkurrens.

"Det är normalt att dual-sourcing kommer in i en marknad. Ingen kommer att ha bara en leverantör", säger Christian Fredrikson.

Tror ni att andelen kan hålla sig över 50 procent 2017?

"Jag kommer att prata mer om den väntade nedgången i ASP (genomsnittliga försäljningspriset, reds anm) och våra marknadsandelar vid kapitalmarknadsdagen [i eftermiddag]", säger han.

Konkurrenssituationen tillsammans med bolagets satsningar i flera segment ligger bakom prognosen att rörelsemarginalen kommer att ligga över 35 procent 2017, jämfört med en bedömd marginal om cirka 40 procent för 2016.

"Det är så klart på grund av produktmixen. Vi kommer att gå på alla delar i marknaden, från low-tier till mid-tier och high-tier. Vi måste också få ner sensorpriserna på en nivå för att lyckas inom andra segmenten", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -