Aktie-ETF:er får skjuts av Trump

Fonder Ökad riskaptit efter presidentvalet gör amerikanska småbolag till de globala investerarnas favoriter i november. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Intresset för börshandlade fonder, så kallade ETF:er, ökade i november. Det globala nettoinflödet i investeringsinstrumentet uppgick till hela 515 miljarder kronor, det största inflödet sedan december 2014.

Det visar en månadsrapport från Blackrock- iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Tillväxten för ETF:er är fortsatt stort, årets ackumulerade inflöden är till och med större än fjolårets rekord.

Noterbart är att aktierallyt som följde på Donald Trumps seger i amerikanska presidentvalet innebar att hela det globala nettoflödet gick till aktie-ETF:er. Börshandlade räntefonder och råvaror såg utflöden.

Klart populärast var amerikanska aktier i olika former. Amerikanska småbolagsaktier såg ett rekordinflöde tillsammans med finansaktier och cykliska industriaktier.

"Valresultatet utlöste stora inflöden till amerikanska aktier på förväntningar om tillträdande president Trumps tillväxtpolitik”, säger Blackrock i en kommentar.

Brantare avkastningskurva, förväntningar om färre regleringar och sänkta skatter skapade flöden till finansaktier och småbolagsaktier, tillägger monsterfonden.

Samtidigt sålde investerarna av både aktie- och ränte-ETF:er med exponering mot tillväxtmarknader. Störst utflöden såg Indien och Kina, medan Ryssland hade nettoinflöden drivet av ett högre oljepris.

Överraskande var att investerarna vågade sig tillbaka till Mexiko, som såg nettoinflöde.

Att de globala investerarna tror på högre inflationsförväntningar är tydligt. Trenden från förra månaden: sälj av säkra amerikanska statsobligationer och köp inflationssäkrade amerikanska obligationer, fortsatte.

Inom kategorin råvaror fick guldfonder stryka på foten med stora nettoutflöden. Börshandlade oljefonder var den enda råvaran som hade nettoinflöden.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 31 000 miljarder kronor, en ökning med drygt 15 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -