Öresund: Förrädiskt gap mellan substans- och börsvärde

Aktieanalys De senaste åren har investmentbolaget Öresund utklassat börsen. På tre år har aktiekursen stigit 130 procent, men tyvärr handlas den nu till en fet premie.

Utöver den tacksam kursutvecklingen har ägarna i Öresund fått sammantaget 36,50 kronor per aktie i utdelning de senaste åren. Men skillnaden mellan börsvärdet och substansvärdet har glidit isär och premien är nu cirka 30 procent.

Dagens Öresund tog form för drygt fem år sedan, när radarparet Hagströmer och Qviberg valde att gå skilda vägar. Sven Hagströmer packade sin del av bohaget i Creades och drog. Kvar i Öresund blev Mats Qviberg.

Jämfört med andra investmentbolag är Öresunds förvaltningsstrategi handelsintensiv och under de senaste åren har Qviberg&Co hunnit göra en hel del bra affärer. Bara i år har aktier värda mer än 2 miljarder kronor omsatts.

Investeringsfokus ligger vid svenska ”värdeaktier”: Verksamheter med fina kassaflöden, bra balansräkning och hygglig direktavkastning till vettig prislapp. Förhoppningsbolag undviks, åtminstone enligt bolaget självt.

Öresund gör dock även affärer av mer spekulativ natur. Nu senast deltog bolaget i Alligator Biosciences börsnotering. Man tecknade också aktier inför Engelska skolans notering. 

Ägandet i Scandi Standard har vuxit under året och vid novembers utgång stod kycklingproducenten för 4,4 procent av Öresunds substansvärde. Aktien har fallit brant under hösten efter motgångar med fågelinfluensa i både Danmark och Sverige.

Öresund har även en onoterad portfölj, som i slutet av november stod för 4,5 procent av substansvärde. Det onoterade innehavet är huvudsakligen i klädföretaget Acne, som även Creades äger aktier i.

Till Portföljens kärninnehav hör stabila Bilia (19 procent) och fastighetsbolaget Fabege (15 procent). Oron över stigande räntor har inte gynnat fastighetssektorn och Fabegeaktien har på tre månader tappat 13 procent.

På senare tid har Öresunds substansvärde sjunkit medan investmentbolagets aktie hållits fortsatt högt av investerarna. Därmed har gapet mellan substansvärdet och börsvärdet ökat.

Den 30 november var substansvärdet 117 kronor per aktie men Öresundsaktien kostade 153 kronor. Dagens Industri har beskrivit värdegapet som en fallucka och liknelsen är talande. Ovan på den vill investerare inte ställa sig. Förr eller senare kommer marknaden justera skillnaden.

Att börsvärdet inte justerats omedelbart beror sannolikt på den lägre omsättningen i Öresunds aktie. Detta trots att merparten av portföljen består av noterade tillgångar.

Inget investmentbolag kan skydda sig mot oförutsedda problem i portföljbolagen. Därtill har Öresund fin historik och en bevisat kompetent ledning.

Detta är dock sannolikt fel tidpunkt att köpa Öresund. En 30 procentig premie mot substansvärdet är kort sagt för mycket. Därför blir rekommendationen att sälja och istället gå in på nytt på när gapet mellan substans- och börsvärde krympt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Öresund Sälj 144,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -