Nu ska Kinnevik fokusera

Börs Kinnevik ambition att minska antalet innehav, från runt 35 till 15-20 stycken på ett par års sikt, ligger fast.

Det sade styrelseordföranden Tom Boardman under onsdagsförmiddagens telefonkonferens, efter att under morgonen ha meddelat att vd Lorenzo Grabau har sagts upp med omedelbar verkan.

"Ja, vi anser att det är bättre att fokusera på våra kärnområden", sade han och upprepade den förra vd:ns syn om att Kinnevik har gjort lite för många små investeringar, men flaggade även för fortsatta investeringar framöver.

Dessa nya, sade han, är fortsatt möjliga tack vare utdelningar från innehaven, avyttringar och kanske i viss mån skuldsättning, om än i så fall en låg sådan enligt tidigare filosofi.

I dagsläget har Kinnevik cirka 35 innehav enligt vad den tillförordnade vd:n, finanschefen Joakim Andersson, uppgav på konferensen. Styrelseordföranden sade att bolaget jobbar på avyttring av fem-sex av dessa. Några innehav utvärderas som "troligen inte långsiktiga", men där Kinnevik tror sig kunna addera värde under de närmaste två-tre åren för att sedan antingen sälja eller behålla dem, förklarade han vidare.

Direkt: är det möjligt att få se en lista över de 35 innehaven tillsammans med några grundläggande siffror?

"Ja, i årsredovisningen finns tydligt förklarat, bolag för bolag, en lista över vår värdering av samtliga noterade och onoterade innehav. Vi är mycket, mycket transparenta - som sig bör. Värderingarna kanske inte alltid görs baserat på senaste transaktion, ibland finns skäl för högre eller lägre värderingar, men listan finns där för alla att beskåda."

Någon förteckning över omsättning och resultat i innehaven, på det sätt investmentbolag som exempelvis Investor, Latour och Ratos har för sina onoterade bolag, finns dock inte i vare sig årsredovisning eller kvartalsrapporter. Flera av bolagen klumpas dessutom ihop under "övrigt" i listorna över värdering av onoterade innehav.

Tom Boardman sade vidare, apropå behovet av praktisk erfarenhet och dylikt hos Kinneviks vd, att styrelsen har diskuterat att utse en operationell chef i stället för att säga upp vd:n, men:

"Kulturen, värderingarna och beteendet i en organisation återspeglar till syvende och sist samma sak hos ledningen, vilket börjar med vd:n. Styrelsen kom fram till att det är där vi nu behöver en förändring."

Några nationalitets- eller könspreferenser på den nya vd:n har styrelsen inte enligt Tom Boardman, även om kulturen ska förbli svensk i Kinnevik. Det under Lorenzo Grabaus vd-skap etablerade Londonkontoret ser dock ut att bli kvar, eftersom det bedöms vara lättare att attrahera personal dit än till Stockholm.

En analytikerfråga om Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck är aktuell som nygammal vd lämnades obesvarad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -