Köpläge i Clas Ohlson

Aktieanalys Clas Ohlsons aktie har pressats i år och värderingen är lägre än på länge. Med positiva tongångar från Tyskland och en stark start på julhandeln ser vi ett köpläge.

Clas Ohlsons andra kvartal i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 tyngdes av negativa effekter från den stärkta norska kronan.

Norge svarar för nära 40 procent av försäljningen inom Clas Ohlson så en stärkt norsk krona är egentligen positivt. B

olaget säkrar dock hälften av sina väntade valutaflöden ett halvår i förväg. Jämfört med för ett år sedan blir den effekten i år kraftigt negativ och den slår mot marginalerna.

Försäljningsmässigt var kvartalet bra med en ökning i lokala valutor på 5 procent. Norge och Sverige svarar tillsammans för 85 procent av försäljningen och av dessa båda marknader var den norska något starkare än den svenska.

Utanför huvudmarknaderna var Finland starkast med en ökning på hela 15 procent i kvartalet.

Storbritannien fortsätter att gå trögt för Clas Ohlson och bolaget gör sedan en tid tillbaka ett omtag i landet. Flertalet av de existerande butikerna stängs och istället satsar Clas Ohlson på mindre butiker i London-området.

Totalt räknar Clas Ohlson med att spara 70 Mkr om året när alla de olönsamma brittiska butikerna stängts.

Clas Ohlsons svårigheter att få fäste på den brittiska marknaden är lite oroande inför den lansering som nu påbörjats i Tyskland. Den första fysiska butiken öppnade i Hamburg i våras och i november öppnades butik nummer tre. Dessutom har Clas Ohlson lanserat e-handel i Tyskland.

Det är svårt att säga om det brittiska fiaskot beror på dålig research av marknaden eller om det helt enkelt är svårt att exportera Clas Ohlsons affärsidé.

Bolagets postorderkataloger var trots allt väl kända sedan många år tillbaka i både Sverige och Norge när bolaget började expandera med fysiska butiker i början av 80-talet.

Rapporterna talar dock om ett positivt mottagande i Tyskland med en bra konvertering av besökare till kunder och bra genomsnittsköp. Särskilt Clas Ohlsons egna varumärken sägs sälja bra.

Några siffror har dock inte publicerats. Klas Balkow har tidigare talat om att de tyska snittkvittona redan ligger i nivå med de finska. Vid sidan om satsningen i Tyskland har Clas Ohlson även tagit fram ett franschisekoncept som nu testas i Dubai.

Clas Ohlson är mer eller mindre tvingade att söka sig vidare ut i Europa om bolaget ska bibehålla sin tillväxt.

Det är huvudsakligen nya butiker som driver tillväxten i bolaget och utrymmet för fler butiker börjar bli begränsat för Clas Ohlson i Sverige och Norge. Nya butiker kannibaliserar på befintliga.

Ett stort projekt inom koncernen som pågått sedan 2013 är också införandet av en ny it-plattform. Det arbetet medför investeringar på knappt 70 Mkr om året. Projektet har dessutom utökats så de närmaste åren kommer att kräva ytterligare investeringar på 75 Mkr om året.

Ökade investeringar kommer tillbaka i form av stigande avskrivningar vilket tynger resultaten. Hittills i år är det dock som sagt valutaeffekter som varit det stora problemet för Clas Ohlson.

De slår huvudsakligen mot bruttomarginalen och i det nyss avslutade kvartalet var den 2,4 procentenheter lägre än för ett år sedan.

Det spiller över på resten av resultaträkningen och hittills i år har Clas Ohlsons vinst krympt med 19 procent jämfört med i fjol. Valutasäkringarna av den norska kronan kommer att påverka negativt i ytterligare minst ett kvartal.

Det innevarande kvartalet har åtminstone fått en flygande start försäljningsmässigt. Försäljningen för november månad ökade med 9 procent i lokala valutor vilket kan jämföras med snittprognosen i SME Direkts sammanställning som låg på 1,4 procent.

Vinstprognoserna för Clas Ohlson har rört sig nedåt sedan i somras. För närvarande räknar de analytiker som bevakar bolaget med att det innevarande räkenskapsåret, som slutar i april 2017, slutar med en vinst per aktie på 7,45 kronor.

Nästa räkenskapsår väntas bjuda på knappt 4 procent högre intäkter, en förbättrad bruttomarginal och en vinsttillväxt på 12 procent till 8,38 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 18,4 respektive 16,3 för de kommande åren.

Direktavkastningen i aktien väntas de närmaste åren uppgå till 4,4 procent respektive 4,8 procent.

Clas Ohlson-aktien har åkt en enorm berg och dalbana under 2016. Aktien inledde året starkt och var i maj uppe på nytt all time high över 170 kronor.

Därifrån har det dock burit brant utför till som lägst en bit under 125 kronor i november. Prognoserna har som sagt skruvats ned under den perioden men värderingen är ändå lägre idag än den varit på många år.

Lanseringen i Tyskland är spännande och innebär stora möjligheter för framtiden om den går bra.

Läxan från Storbritannien är dock att det även i bästa fall kommer att ta lång tid att bygga upp varmärket och kännedom om Clas Ohlson i Tyskland. Efter alla förluster i Storbritannien lär bolaget skynda långsamt den här gången.

Något snabbt klipp är därför sannolikt inte att vänta i Clas Ohlson-aktien. Värderingen har dock som sagt kommit ned en hel del och direktavkastningen ser riktigt anständig ut de kommande åren.

Försäljningen utvecklas även bra i Norden för Clas Ohlson och särskilt i Finland tycks det finnas en enorm efterfrågan. För en lite mer långsiktig investerare tycker vi därför att Clas Ohlson är köpvärd på dagens kursnivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Köp 137,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -