Sverige gör bra ifrån sig i PISA-test

Skolan Svenska 15-åringar har förbättrat sina resultat i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Både elever och lärare kan känna sig "mycket stolta", enligt Skolverket.

Svenska 15-åringar har förbättrat sina resultat i matematik, naturvetenskap och läsförståelse jämfört med mätningen 2012.

Det visar Skolverkets PISA-rapport med fokus på de svenska resultaten i den internationella undersökningen av 15-åringars kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

Skolverkets vikarierande generaldirektör Mikael Halápi konstaterade vid en pressträff att Sverige mellan 2009 och 2012 var det land som tappade allra mest i PISA.

"Vad kan vi då se mellan 2012 och 2015? Jo, vi kan se tydliga resultatförbättringar", sade han och tillade att elever och lärare kan vara "mycket stolta" över de förbättrade resultaten.

I årets PISA-rapport var naturvetenskap huvudämne och här har kunskaperna för svenska elever förbättrats, de ligger nu på OECD:s genomsnitt. Förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

Läsförståelsen visar samtidigt en statistiskt säkerställd förbättring, vi är bättre än vi var 2012, men sämre än 2009, dock över OECD-snittet.

Även för matematik syns en statistiskt säkerställd förbättring jämfört med 2012 och även här ligger svenska elevers kunskaper nu på OECD-snittet.

Enligt Skolverket kan "Mattelyftet" ha bidragit till det förbättrade resultatet i matematik.

PISA-undersökningen visar samtidigt att likvärdigheten i svensk skola har försämrats för fem av OECD:s sju indikatorer. För 15 år sedan hade Sverige de mest likvärdiga förhållandena och frågan är om resultaten 2015 bara ska bli ett "hack i kurvan".

"Avgörandet ligger i våra egna händer. Det är en lång väg tillbaka till de nivåer som gällde i den första PISA-undersökningen år 2000", sade Mikael Halápi.

Bland annat har skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever ökat och är nu större än i OECD. Dessutom har andelen svaga elever ökat, till OECD-nivå.

"Vi kommer att gå vidare med fördjupad analys under nästa år" för att försöka se vad som ligger bakom den försämrade likvärdigheten, sade Mikael Halápi, som tillade att det redan 2009 syntes att likvärdigheten hade försämrats, det är inget som hänt under de tre senaste åren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -