PPM-miljarderna flödar in

Pensioner Så mycket kommer att betalas in till det svenska premiepensionssystemet i år, enligt Pensionsmyndigheten, och så mycket når börsen.

Omkring 38 miljarder kronor kommer att betalas in till det svenska premiepensionssystemet (PPM) för 2016.

Det uppger Pensionsmyndigheten på tisdagen.

Av de totala PPM-medlen väntas, "mellan tummen och pekfingret", cirka 30 procent gå till Sverige, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till Nyhetsbyrån Direkt.

Av dessa 30 procent beräknas 25 procentenheter riktas mot börsen och cirka 5 procentenheter till räntefonder.

SEB har redan tidigare funderat på hur PPM-pengarna, som pensionsspararna själva kan bestämma hur de ska placeras, ska fördelas.

"Vi bedömer att Premiepensionsmyndigheten med start måndagen den 12 december kommer att placera 37,8 miljarder kronor i enlighet med de val cirka 6 miljoner svenska sparare har gjort", skrev banken i slutet av november.

Av de nästan 38 miljarderna väntas enligt SEB omkring 25 miljarder komma att placeras utomlands, vilket kan sätta ett tryck nedåt på kronan.

"Vanligtvis har EUR/SEK börjat stiga ett par dagar innan flödet och fortsatt högre cirka sex dagar efter", noterar banken, som dock betonar att räntebesked från centralbanker och folkomröstningar kan störa det vanliga mönstret.

Den totala pensionsinsättningen, inräknat vanlig inkomstpension och tjänstepension som arbetsgivarna betalar, uppgår till 477 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -