Försvarar globaliseringen

Politik Bank of England-chefen Mark Carney har presenterat ett manifest för centralbanker och regeringar för att lyfta tillväxten och göra den globala ekonomin mer jämlik.

I ett anförande i Liverpool sade BOE-chefen att man måste erkänna att vinsterna från handel och teknologi inte har delats av alla, att balansen mellan penning- och finanspolitik måste förbättras och att steg måste tas för en mer inkluderande modell där "alla har en andel i globaliseringen".

Mark Carney försvarade också centralbankens nuvarande hållning mot kritik från politiker och andra efter att Bank of England vidtog flera lättnadsåtgärder i augusti för att stötta ekonomin efter att folkomröstningen i juni resulterat i ett beslut att Storbritannien ska lämna EU.

"Låga räntor är ingen nyck från centralbankerna, snarare en konsekvens av kraftfulla globala krafter, inklusive skulder, demografi och distribution", sade han, och tillade att låga räntor har hjälpt till att förhindra en djupare ekonomisk nedgång.

I en tv-intervju efter anförandet sade Mark Carney att USA:s tillträdande president Donald Trump gör fel när han argumenterar för en mer protektionistisk politik som respons på globaliseringen. Svaret bör i stället vara att redistribuera delar av fördelarna från handeln och att säkra att arbetare kan lära sig nya färdigheter.

"Svag inkomsttillväxt har fokuserat ökad uppmärksamhet mot distributionen… Ojämlikheter som kan ha tolererats under generellt välstånd känns mer akuta när ekonomin stagnerar", sade Mark Carney.

Han sade vidare att världen står inför det "första förlorade decenniet sedan 1860-talet", det allmänna stödet för öppna marknader hotas och att avvisa dem skulle vara en "tragedi, men en möjlighet".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -