Fondbolagen synar index

Fonder Efter Konsumentverkets kritik mot hur Fondbolagens förenings nya medlem Söderberg & Partners använt jämförelseindex inleder branschorganisationen nu en dialog med myndigheten om hur självregleringen ska fungera.

"Det viktigt att vi har samma tolkningar", säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker och vice vd på Fondbolagens förening.

Söderberg & Partners slutar att använda jämförelseindex i faktablad och möjligen också i årsberättelser sedan Konsumentverket i förra veckan kommit fram till att fondbolaget vilselett sina kunder.

I oktober blev kapitalförvaltaren medlem i Fondbolagens förening som rekommenderar att jämförelseindex ska redovisas i fondernas faktablad - när det finns något relevant att jämföra med. Meningen är att spararna ska kunna utvärdera fonden och jämföra med andra liknande fonder.

Rekommendationen kom 2015, i dialog med Finansinspektionen. Samma vecka förlängde föreningen också en överenskommelse med Konsumentverket om reklam för fonder. Där framgår sedan länge att ett jämförelseindex ska vara relevant - om det används.

Nu ska Söderberg & Partners se över om det finns något relevant att jämföra med. För breda fondpaket med mandat att växla mellan räntepapper och aktier kan det bli svårt att hitta en jämförelse som håller över tid utan att dra på sig mer kritik.

"Vi tror att det här kan leda till att spararna får sämre möjligheter att jämföra", säger informationschefen Gustaf Drougge och påpekar att det inte bara gäller Söderberg & Partners.

"Min bedömning är att detta kommer att påverka fler i branschen", säger han.

Fondbolagens förening ska sätta sig in i hur Konsumentverket resonerat och vad det innebär för överenskommelsen. Om alla i praktiken kan göra som de vill riskerar självregleringen att misslyckas.

"Det kan bli problematiskt. Nu får vi gå vidare och diskutera om vi behöver vara tydligare. Det kanske behövs en diskussion om när ett jämförelseindex är relevant", säger Fredrik Pettersson.

Det är frivilligt att jämföra i faktabladet, men enligt Finansinspektionens föreskrifter måste årsberättelsen för en fond innehålla "uppgifter om utvecklingen under motsvarande år för ett relevant jämförelseobjekt". Söderberg & Partners slipper eftersom de berörda fonderna är registrerade i Luxemburg.

Under ett seminarium i november pekade Finansinspektionen ut fonder registrerade i Sverige som inte följer rekommendationen. Tillsynen "blir en samlad bedömning vid varje enskilt fall". Tidigare har ingen straffats enkom för att inte ha jämfört.

Carnegie Fonder använder inga index alls och går inte in på hur jämförelser hjälper sparare och främjar konkurrensen, utan riktar in sig på vad som styr de egna förvaltarna.

"Vi är aktiva förvaltare som undviker att snegla på hur olika index är sammansatta, helt enkelt för att förvaltningen ska grundas på vår egen analys, våra egna övertygelser och våra egna beslut", skriver Carnegie Fonder om branschrekommendationen i sin årsberättelse.

Men att hjälpa kunderna att jämföra behöver inte vara liktydigt med att förfalla till att vara en dold indexfond.

Carnegie Fonders talesperson Erik Amcoff invänder att rekommendationen inte är bindande. Föreskriften är bindande men Carnegie Fonder vill inte avgöra vad som är relevant att jämföra med utan överlåter det till kunderna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -