Större än storebror

Fondanalys Det finns fondkategorier som levererar en bra riskjusterad avkastning men lever i skuggan av sina större syskon. Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om doldisarna.

Fondkategorin Globala småbolagsfonder innehåller endast 13 fonder, men är fortfarande ett bra alternativ för dig som tror på mindre bolag och vill sprida riskerna.

Fördelarna är många. Avkastningen de tre senaste åren har varit högre till lägre risk än storbolagsfonder. Och det finns fortfarande potential.

I spåren av det amerikanska presidentvalet, med hot om handelshinder och risk för valutakrig, är exponering mot inhemska konsumtionsdrivna marknader klokt.

Investeringar i små- och medelstora bolag minskar exponeringen mot exportsektorn. Småbolag tenderar att ha starkare marknadspositioner hemmavid.

Det är svårt att genom aktiv förvaltning skapa överavkastning i stora bolag. Små- och medelstora bolag är mindre genomlysta. Det ökar möjligheterna för skickliga aktiva förvaltare att göra sig en hacka.

Schroder ISF Global Smaller Companies är en köpvärd spetsfond som investerar i små- och medelstora bolag på global basis.

Fonden förvaltas sedan februari 2006 av Matthew Dobbs och Richard Sennitt och levererar generellt en imponerande riskjusterad avkastning.

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Därtill drar man fördel av Schroders stora analysorganisation.

Investeringar görs baserat på egna bolagsanalyser. Många mindre bolag är helt enkelt för små för att fånga bankanalytikernas intresse.

Investeringshorisonten för fondens innehav ligger på mellan två och tre år och placeringarna görs huvudsakligen i utvecklade länder. USA står för 59 procent av kapitalet. Därefter kommer Europa (23 procent) och Asien (18). Svenska investeringar utgör 1,8 procent.

Portföljen rymmer 280 aktier, att jämföra med snittet för breda globala småbolagsfonder på 990 aktier.

Konsumentvaror är fondens största investering just nu: Knappt 24 procent. Industri och teknikbolag är också stora innehav - en tydlig avvikelse från jämförelseindex och kategorisnittet.

Fondens fem största innehav är: Aramark, PVH Corp, Advance Auto Parts, Synergy Resources och CoreLogic - tillsammans utgör de 5,5 procent. Loomis är det enda svenska innehavet.

Historiskt har förvaltarna lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Resultatet är en avkastning som de senaste tre åren stigit 65 procent, att jämföra med kategorisnittet 48,5 procent. Det är även bättre än MSCI världsindex som avkastat knappt 57 procent.

Avkastningen har levererats till en lägre risknivå, mätt som standardavvikelse. Fonden har haft en marginellt lägre risk än både kategorisnittet och världsindex. Givet fondens risk är med andra ord avkastningen riktigt bra.

Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar i dag drygt 1,5 miljarder kronor. Det finns nackdelar och en är den årliga avgiften.

Fonden är tyvärr den enda i kategorin som har både fast- och rörlig avgift. De fasta avgiften är på 1,5 procent per år tillsammans med en rörlig avgift på 15 procent av överavkastningen på S&P Developed Small cap index. I fjol landade den totala årsavgiften på 1,9 procent vilket är i saftigaste laget.

Den stora överavkastning som förvaltarna visat genom åren motiverar dock avgiften. Placera rekommenderar köp på Spetsfonden Schroder ISF Global Smaller cap.

Placera ser globala småbolagsfonder som en utmärkt komplement i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad global småbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig globalindexfond. Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på mellan tre och fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Schroder ISF Global Smlr Coms A Acc USD Köp 1 708,62 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -