Måndagstryck på börsen

Börsen Marknaden skakade snabbt av sig helgens val i Italien, där landet röstade nej till en författningsreform och premiärminister Matteo Renzi därmed aviserade sin avgång. Stockholmsbörsen handlades fortsatt klart högre på måndagseftermiddagen.

Vid 13.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till noteringen 1.482. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,7 miljarder kronor.

Oro över om politisk instabilitet i Italien fick initialt de ledande Europabörserna på fall på måndagen, men kurserna vände snart uppåt.

Detta berodde delvis på att Italiens president Sergio Mattarella siktar på att utse en interimsregering som kan komma att förändra vallagen på ett sätt som är negativt för den så kallade femstjärnerörelsen, skrev Commerzbank.

Volvo B var Stockholms mest omsatta aktie. Aktien adderade 2,8 procent till 102:40 kronor och var därmed över hundralappen för första gången sedan augusti 2015. Stöd kom från branschstatistik över orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, där siffrorna beskrivs som något bättre än analytikernas förväntningar.

Fingerprint Cards omsattes också ordentligt men var i stället ett svagt kort efter att Carnegie sänkt riktkursen för biometribolaget till 61 kronor från 73 kronor. Rekommendationen sälj upprepades. Aktien tappade 4 procent till 74:90 kronor.

Tele2 backade 0,9 procent. Tele2:s vd Allison Kirkby sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget har en för hög direktavkastning och att utdelningen framöver bör anpassas till bolagets nuvarande kassaflödesprofil.

Nokia handlades upp 1,5 procent. Den amerikanska affärstidningen Barron's tar i den senaste utgåvan upp att hedgefondförvaltaren Levin Capital tror att Nokiaaktien kan fördubblas i värde. I samma sektor ökade Ericsson 1,3 procent.

Gruvbolaget Boliden och stålbolaget SSAB var två andra vinnare, upp 1,8 respektive 2,1 procent. Nästa år blir ett starkt år för en rad råvaror i takt med att den globala tillväxten tilltar, de senaste årens överutbud försvinner och investerare satsar nya pengar, spådde Citigroup i en branschanalys på måndagen.

Bygghissbolaget Alimak har köpt danska bolaget Avanti Wind Systems, som är verksamt inom vertikala transportlösningar för vindkraftverkstorn. Köpet görs till ett företagsvärde om 91 miljoner euro, knappt 900 miljoner kronor. Bolaget planerar att göra en nyemission på upp till 800 miljoner kronor för att finansiera köpet. Aktien steg 0,7 procent.

Spelutvecklaren Paradox Interactive har träffat ett partneravtal med kinesiska Tencent. Genom avtalet kommer initialt spelen Cities Skylines och Stellaris ges ut för spelare i Kina som använder Tencents plattformar. Aktien avancerade 3,7 procent.

Clas Ohlson var upp 4,7 procent efter att ha fått en köprekommendation av Dagens Industri. Börsveckan rekommenderade köp av brandsäkerhetsbolaget Consilium i veckans tidning och för "den riskvillige" ansåg tidningen att kommunikationskonsulten Intellecta är värd att chansa på. Consilium steg 4,8 procent och Intellecta var upp 6,0 procent.

Byggpartner i Dalarna handlades upp 1,9 procent under första handelsdagen på Nasdaq First North Premier. Efter lunch noterades aktien till kursen 37:70 kronor, mot en introduktionskurs om 37 kronor per aktie.

På de mindre listorna rusade Senzime 43 procent efter att ha tecknat ett licensavtal med japanska Fukuda Denshi. Avtalet löper under tio år och bedöms av medicinteknikbolaget Senzime komma att generera mer än 100 miljoner kronor i licensintäkter för bolaget. Några försäljningsgarantier från Fukudas sida finns dock inte.

Rallyt i MyFC fortsatte och på måndagen rusade aktien 27 procent under intensiv handel. Aktien tog fart i förra veckan efter att ett försäljnings- och distributionsavtal med en kinesisk mobildistributör meddelats.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -