Nu kan du storhandla kinesiska tech-aktier

Fonder Från och med idag kan internationella investerare köpa aktier listade på Kinas näst största börs, Shenzhen. Omkring 1 000 aktier finns att tillgå.

I huvudsak unga, mindre och privatägda teknikbolag inom snabbväxande branscher som är noterade på Shenzhen-börsen, som internationella investerare nu har tillgång till genom den nyöppnade handelslänken med Hongkong.  

Det är den andra handelslänken som öppnats upp mellan Kina och Hongkong. Ett samarbete mellan Hongkong och Shanghai inleddes i november 2014, med tyngdpunkt på traditionella halvstatliga industrier inom varv, stål och textil.

Handelslänkarna syftar till att öppna upp den kinesiska ekonomin mot omvärlden på ett sätt som den kinesiska regeringen kan kontrollera.

Det är så kallade A-aktier som erbjuds på fastlandsbörserna i Kina och de har generellt sett haft ett betydligt högre pris än sina noterade motsvarigheter på Hongkong-börsen. Nu kan investerare handla aktier på flera börser, vilket på sikt bör jämna ut prisskillnader.

Den dagen index-beräknaren MSCI beslutar att inkludera kinesiska A-aktier i sina index, väntas de stora kapitalströmmarna ta fart.

Noterbart är att MSCI under de två senaste åren avvisat idén med att inkludera A-aktier i sina index. De vill se snabbare avregleringar av kapitalkontroller och färre oförklarliga handelsstopp.

Frågan är om dagens nyöppnade handelslänk och fortsatta reformer är tillräcklig för att MSCI ska ändra sin åsikt i juni när nytt beslut i frågan tas.

På sikt kan det bli svårt för MSCI att fortsätta utelämna kinesiska A-aktier, givet marknadens storlek. Den kinesiska aktiemarknaden är världens näst största, efter USA:s.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -