Inte överens om Tobinskatt

EU Förhandlingarna mellan tio euroländer om att införa en finansiell transaktionsskatt går fortsatt trögt. Ett möte mellan ländernas finansministrar på måndagen har ställts in.

Arbetet med att göra juridisk text av det man enats om hittills kan ta flera månader på grund av komplexiteten.

I oktober tog de tio euroländerna ett steg mot att enas om en sorts Tobinskatt när de enades om ytterligare delar av upplägget.

Sedan gavs nationella skatteexperter och EU-kommissionen i uppdrag att utforma ett lagförslag till måndagens möte. Detta har de alltså inte lyckats med.

"Kommissionen skickade runt ett utkast förra månaden. Deltagande länder arbetar med att avsluta texten", uppgav källor i kommissionen för Nyhetsbyrån Direkt.

Men hur lång tid det tar beror på de tio euroländerna. Andra EU-källor talar om att det kan ta flera månader. Politiska hänsynstaganden som det franska valet i maj och juni, och det tyska i september kan spela in.

Ett expertmöte är utlyst till denna månad.

De tio euroländerna är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Österrike, Grekland, Portugal, Slovakien och Slovenien.

Dessa länder har enats om att FTT-skatten ska gälla alla aktietransaktioner.

Beträffande derivat ska omfattningen av beskattningen följa kommissionens förslag från 2013.

Skattebasen för derivat ska för optionsliknande derivat baseras på optionspremien. För andra derivat kan nominella belopp eller marknadsvärdet användas som bas.

För att inte fördyra staternas egen upplåning ska man undanta repor, omvända repor och transaktioner för hantering av den offentliga skulden (även för staternas motparter).

För market makers ska skatten kunna sänkas med 20 procent. Det gäller market makers som är kontraktsbundna till en handelsplats för vissa aktier, och oavsett om det gäller egen handel eller market making.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -