Höga förväntningar på Elekta

Aktieanalys Kraftiga vinstökningar hägrar som vanligt på horisonten för Elekta. Hittills har förväntningarna mest kommit på skam och även om de infrias ser värderingen hög ut.

Medicinteknikbolaget Elekta har de senaste åren haft svårt att leva upp till aktiemarknadens förväntningar. Den ena rapportmissen efter den andra har bidragit till att pressa aktien.

Från toppen kring 115 kronor i mitten av 2013 föll kursen på ett par år ned mot 50-lappen. Sedan mitten av förra året har dock aktien stabiliserats och återhämtat sig något.

Kursfallet i Elekta-aktien hänger samman med att bolagets tillväxt bromsat in kraftigt. Från att tidigare snittat en tillväxt på cirka 15 procent om året har de senaste åren bjudit på ökningar på i snitt 3 procent.

Värsta konkurrenten, amerikanska Varian, har haft en liknande utveckling så det är inte interna problem som plågat Elekta.

Sådana har för all del också funnits. På vd-stolen har det varit rejäl karusell de senaste åren. Sedan några kvartal tillbaka är det tysken Richard Hausmann som leder bolaget.

Huvudproblemet för Elekta är dock krympande vårdbudgetar runt om i världen i takt med att den globala tillväxten bromsat in de senaste åren. Bolagets verksamhet är direkt eller indirekt beroende av offentliga finanser.

Runt en tredjedel av omsättningen genereras på tillväxtmarknader i Asien, Sydamerika och Östeuropa. Där har utrymmet minskat för de stora investeringar som Elektas olika produkter för cancervård innebär.

Även på de mogna marknaderna i Europa och USA ägnar sig kunderna idag mest åt ersättningsinvesteringar.

Den dämpade tillväxten har påverkat lönsamheten inom Elekta negativt och i fjol lanserades ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med detta. Ledningen räknar med att kunna spara 700 Mkr både genom att sänka kostnader och genom att jobba mer effektivt.

Målsättningen är att till nästa räkenskapsår ha lyft ebita-marginalen tillbaka upp mot de 20 procent som Elekta höll för några år sedan.

Med svag tillväxt på översta raden är den draghjälp Elekta för närvarande får från valutaeffekter extra välkommen.

Bolaget tillhör börsens verkliga valutavinnare. Nära hälften av Elektas intäkter genereras i dollar samtidigt som en stor del av kostnaderna uppstår i pund och euro.

Den starka dollarn och försvagningen av framför allt pundet blir därför extremt gynnsamt för Elekta. Bolaget uppskattar effekten på årets rörelseresultat, ebita, till 425 Mkr vilket är drygt 20 procent av det totala ebita-resultatet.

Det finns dock förhoppningar, inte minst internt på Elekta, om att försäljningen åter ska ta fart de kommande åren.

Drivande i den utvecklingen är projektet Atlantic som nu efter många års forskning närmar sig lansering. Genom att kombinera magnetröntgen och strålbehandling kan läkaren i de nya systemen i realtid se tumören som bestrålas. Det ökar precisionen och minskar de negativa biverkningarna.

Fördelen är uppenbar. Nackdelen är att de nya systemen är upp till fyra gånger dyrare än dagens dyraste system. Systemen lanseras under 2017 och trots den höga prislappen räknar Elekta med att sälja 75 system fram till och med 2019.

Ett par order har redan kommit in och bolaget upprepade sin säljprognos så sent som i förra veckan.

Aktiemarknaden är dock rätt kluven till den prognosen. Somliga räknar med att den är allt för optimistisk och ser dessutom en risk för att de nya systemen kannibaliserar på de äldre.

Elekta har brutet räkenskapsår och det innevarande året slutar i april 2017. Analytikerna väntar sig enligt SME Direkt oförändrade intäkter jämfört med i fjol men ett 25 procent högre ebita-resultat, helt drivet av valutaeffekter. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 2 kronor.

Nästa räkenskapsår spås intäkterna öka 6 procent och ebita-marginalen nå 20,7 procent, alltså väl över målsättningen. Vinsten per aktie väntas öka till 3,23 kronor. Prognoserna innebär p/e-tal på 37,9 respektive 23,4 för de närmaste åren.

Elekta-aktien har alltid värderats högt. Länge var det motiverat av bolagets stark tillväxt, stabila finanser och en efterfrågan som var i princip helt okänslig för konjunktursvängningar.

De senaste åren har dock värderingen förblivit hög men numera baseras den dessutom på prognoser om att bolaget i framtiden ska prestera klart bättre än vad det gör för stunden.

Dessa förväntningar om att vändningen väntar runt hörnet för Elekta har dock allt som oftast kommit på skam vilket bidragit till den långa utförslöpan för aktien.

Med genomförda besparingar och en stark medvind från valutaeffekter är det rimligt att vänta sig en bra resultatutveckling för Elekta de kommande åren. På lite längre sikt hänger utvecklingen på mottagandet av Atlantic-systemen och på hur vårdbudgetarna runt om i världen utvecklas.

På den fronten innebär Donald Trumps valseger i USA ett orosmoment. Ersättningssystemet för sjukvård kommer att förändras men vilka effekterna av detta blir är svårt att förutspå.

Utgångsläget i Elekta-aktien är således detsamma som vi sett de senaste åren. Förväntningar om klart bättre försäljning, marginaler och vinster pekar mot kraftigt stigande vinster i den nära framtiden. Även inräknat detta ligger p/e-talen kring 20 och uppåt för de kommande åren.

Utrymmet för bakslag är därmed minimalt och efter ännu en svag rapport stannar vår rekommendation vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elekta B Neutral 75,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -