Svenska banker "bäst i Norden" på att driva ned riskvikter

Bank Det enligt Jesper Rangvid, professor i finans vid Copenhagen Business School, som noterar att bankerna därmed behöva hålla mindre kapital som buffert i relation till sin utlåning.

Svenska banker är "bäst i Norden" på att driva ned sina riskvikter och därmed behöva hålla mindre kapital som buffert i relation till sin utlåning.

Det sade Jesper Rangvid, professor i finans vid Copenhagen Business School, vid ett SNS-seminarium på fredagen där IMF:s rapporter om Sverige från tidigare i höstas diskuterades.

Svenska bankers riskvikter har halverats sedan 2007, noterade han.

Ifall riskviktsnedgång speglar lägre risker kan det vara fullt rimligt, men ibland är det svårt för modeller att fånga verkliga risker, framhöll finansprofessorn som noterade att Sverige har haft en lång period utan nedgång på bostadsmarknaden.

Om man tittar på hur mycket av bankernas kapitalförbättring som kommer från verkliga kapitalökningar respektive riskviktsnedgång visar det sig enligt Jesper Rangvid att svenska bankers kapitalförbättring till mycket stor del kommer från lägre riskvikter.

IMF har uttryckt oro för stigande svenska bostadspriser och växande hushållsskulder. Jesper Rangvid anser att valutafondens rapport kunde ha lyft fram det tydliga samband som han menar finns mellan låg styrränta och bopristillväxt.

"När centralbanken sänker räntan stiger bostadspriserna", sade han.

Det är samtidigt naturligtvis enklare att klara av räntebetalningarna på sina skulder när räntorna är lägre, konstaterade Jesper Rangvid.

Finansprofessorn höll med IMF om att det är oroande att många nya låntagare har hög belåning.

Han anser inte nödvändigtvis att hushållssektorns sammantagna skulder är oroande för svensk del - danska hushåll har högre skulder i förhållande till disponibelinkomsterna än vad svenska hushåll har, pekade han på.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -