Securitas på rätt väg

Aktieanalys En varning om dämpad tillväxt i Europa har pressat Securitas-aktien. Orsakerna är dock tillfälliga och underliggande är verksamheten på väg åt rätt håll.

Securitas aktieägare har inte haft någon vidare rolig höst och vinter så här långt. Aktien gick riktigt bra fram till början av september men sedan dess har kursen fallit 11 procent samtidigt som börsen i övrigt haft en stark period.

Rapporten för det tredje kvartalet bidrog till pessimismen då bolaget flaggade för en negativ organisk tillväxt i Europa de kommande kvartalen. Anledningen är behoven av extra säkerhetsinsatser i samband med flyktingvågen från Syrien bedöms avta. Securitas har dessutom tappat ett par större kontrakt och möter starka jämförelsetal från i fjol. Inte förrän till andra halvan av nästa år väntar sig bolaget att de organiska tillväxttalen återhämtar sig.

Resultatmässigt var det tredje kvartalet dessutom i underkant av förväntningarna. Det har man inte råd med när aktiekurs och värdering är uppe på historiskt höga nivåer. Organiskt ökade Securitas försäljningen med 7 procent i tredje kvartalet. Lönsamheten var oförändrad jämfört med i fjol och på sista raden steg vinsten med drygt 6 procent.

Securitas köpte i början av året det amerikanska bolaget Diebolds verksamhet inom elektronisk säkerhet. Med en prislapp på 2,7 miljarder kronor var det Securitas största affär på 15 år och verksamheten ingår numera i Securitas affärssegment Security Services North America. Organiskt ökade segmentet sin försäljning med 6 procent men lägger vi till Diebold ökar tillväxten till 16 procent.

Elektronisk säkerhet är Securitas stora tillväxtområde som man satsat på de senaste åren. Tillväxten för traditionella övervakningsuppdrag har stannat av på mogna marknader i Europa och Nordamerika medan marknaden för videoövervakning fortfarande växer. Teknisk utrustning för övervakning blir dessutom bara billigare och billigare samtidigt som lönekostnaderna för väktartimmar tvärt om stiger.

Genom att kombinera övervakning med kameror och sensorer med traditionella väktartjänster kan Securitas leverera en bättre produkt till lägre priser och ändå höja sin egen lönsamhet.

Initialt har satsningen inneburit stora investeringsbehov eftersom det är Securitas som tillhandahåller den tekniska utrustningen. Kunderna betalar av utrustningen under avtalstiden. De årliga investeringarna uppgår till cirka 400 Mkr men för det räknar Securitas med att få uppdrag värda 2-3 miljarder om året.

Ifjol rapporterade Securitas en tillväxt inom den här typen av säkerhetslösningar på 38 procent och verksamheten stod vid årsskiftet för knappt 12 procent av omsättningen. Bolaget räknar med att den starka tillväxten för tekniska säkerhetslösningar kommer att fortsätta under de kommande åren och med tiden komma att bli en betydande del av den totala försäljningen. Inte minst innebär förvärvet av Diebold att den delen av Securitas erbjudande tar ett stort kliv framåt i Nordamerika.

Förutom bra tillväxt och bättre marginaler innebär teknikskiftet även längre avtalstider. Ett normalt väktaruppdrag sträcker sig som regel över ett år medan de teknikbaserade uppdragen sträcker sig över tre till fem år.

Kundrealtionerna fördjupas därmed och Securitas räknar med att det kommer att bli lite lättare att förnya uppdragen. När utrustningen väl är betald av kunden finns dessutom möjligheten till lägre priser vilket blir ett ytterligare incitament att förnya uppdragen.

Vd Alf Göransson skriver i den senaste rapporten att Securitas för närvarande växer snabbare än de underliggande säkerhetsmarknaderna. Detta tillskriver han just de investeringar i säkerhetstjänster som gjorts de senaste åren och Securitas ansträngningar att optimera kundernas säkerhetskostnader.

Det är framför allt i Nordamerika som Securitas har vind i seglen för tillfället. Den underliggande marknaden beräknas öka drygt 4 procent i år och minst lika mycket nästa år. Securitas har hittills i år haft en organisk tillväxt i Nordamerika på 6 procent så bolaget stärker sina andelar. Bolaget har inte tappat några större uppdrag och fyller stadigt på med nya.

I Europa väntas marknaden växa med 2-3 procent nästa år, men Securitas själva väntas inte komma upp i de siffrorna förrän andra halvåret 2017.

De analytiker som bevakar Securitas räknar enligt SME Direkt med att bolaget ökar intäkterna med 7,5 procent nästa år, delvis drivet av Diebold-förvärvet. Lönsamheten väntas förbättras och snittprognosen för vinst per aktie ligger på 8,50 kronor, en ökning med 14 procent jämfört med årets väntade vinst.

Till 2018 spås en ytterligare ökning på 7 procent till 9,08 kronor per aktie. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 15,6 respektive 14,6. Direktavkastningen i Securitas-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,9 procent respektive 3,2 procent.

I och med de senaste månadernas kräftgång för Securitas-aktien har värderingen kommit ned och den ligger i dagsläget nära snittet för de senaste två åren.

Efter omställningsperioden börjar nu Securitas allt mer få betalt för de senaste årens stora investeringar i teknik och tjänsteutveckling. Marknadsandelarna har stärkts och inriktningen mot att kombinera teknisk och fysisk övervakning ser ut att vara ett framgångsrecept. Förväntningarna har också höjts på bolaget och vi ser fortfarande aktien mer som en långsiktig placering än som ett kortsiktigt klipp.

Terrorhot och ökade motsättningar i runt om i världen ökar efterfrågan på alla typer av säkerhetsåtgärder. Marknaden för Securitas produkter och tjänster lär därmed förbli god under de kommande åren. Vi behåller vår köprekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 132,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -