Så stoppas kursmanipulation

Börs Nasdaq månar för mycket om relationerna med börsbolagen. Bara lagkrav kan stoppa kursmanipulationer i aktier med låg likviditet.

Det säger Michael Canborn, tradingchef med ansvar för Remiums roll som likviditetsgarant, till Nyhetsbyrån Direkt som uppmärksammat hur låg omsättning, få ägare och glapp mellan köp- och säljkurs blir en småspararfälla.

En uppsjö börsbolag skulle behöva en likviditetsgarant fastän Nasdaq inte förordat det, enligt Remium som dagligen ser exempel där någon "printar" en aktie upp och ned med enstaka små avslut utan någon annan synbar förklaring än att provocera fram en kedjereaktion.

"De försöker dra igång aktier som kan vara upp flera hundra procent utan någon händelse eller nyhet som stöd. Det ser man sällan i aktier med likviditetsgarant", säger Michael Canborn.

"De går på aktier där de ser att det är tunt med handel. Då räcker det med ett litet belopp för att få kursen att stiga kraftigt. Jag tror att många bolagsledningar inte inser att det är så det går till", säger han.

"Det blir en dominoeffekt, som följa John. In kommer diverse aktörer på olika börsforum. Ett självspelande piano. Sedan blir det trångt i dörren när alla ska sälja för då finns ingen köpare."

För Nasdaq står trovärdigheten som handelsplats på spel, men självreglering har inte fungerat, enligt Remium.

"Jag tycker att man ska lagstifta att alla börsbolag med bristfällig likviditet i aktien ska ha en likviditetsgarant", säger Michael Canborn.

Problemet gäller både i uppgång och nedgång.

"Nu när riskaptiten är såpass hög på börsen ser man rusningar i många små bolag. Och omvänt när det är riskaversion som gäller gapar orderböckerna tomma. Båda lägena ger stora kursrörelser från få och små avslut utan att det finns några nyheter. Äger du då aktier för säg 50.000 kronor är det nästan omöjligt att kunna sälja dem i marknaden. Många gånger är det ointressant för andra men skulle jag vara aktieägare hade det inte känts bra", säger Michael Canborn.

Sverige tillämpar sedan i somras EU-regler mot marknadsmissbruk. Det handlar främst om att hindra insynspersoner från att tjäna pengar på vad marknaden inte vet.

Ibland räcker det att låtsas veta. Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om hur två läkarstudenter skaffat en uppsättning anonyma alias på olika börsforum för att trissa upp bioteknikaktier. Domen från Stockholms tingsrätt väntas inom ett par veckor.

Men så länge småsparare är så sugna på ett klipp att de bara chansar behöver den som vill luras inte ens låtsas. Aktier med låg likviditet blir måltavlor för konstgjord rusning. Några tusen kronor räcker.

När riksdagen den 14 december beslutar om ytterligare EU-skärpningar finns inget med för att stävja detta. Ingen har ens väckt frågan. Regeringens propositions föregicks inte av någon enda motion.

Propositionen går inte in på hur utbrett marknadsmissbruket är eller om det är läge för hårdare tag. EU utesluter inte det, men kräver det inte heller.

Ett lagkrav på likviditetsgaranter skulle vara jackpot för Remium som i den rollen redan drar in månatliga avgifter på kanske 20.000 kronor från ett femtiotal börsbolag. Det utgör en avsevärd del av den egna omsättningen.

För börsbolagen är det inte självklart att betala. Tradingchefen Michael Canborn konstaterar att många inte förstår likviditetsgarantens roll.

"Vissa kanske tror att vi är den aktiva aktören som ska se till att det blir mer omsättning, men vår uppgift är bara att se till att det finns en köpkurs och en säljkurs inom en avtalad kursbredd", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -