Så kan du spekulera i Trumps löften och svek

Börskommentar Placera listar tre amerikanska ETF:er som rusat efter presidentvalet och förklarar varför. Men också en fjärde som kan bli en raket om Trump ännu en gång byter ståndpunkt.

Donald Trump beskrevs före USA-valet som en Voldemort för världsekonomin. Men konsensus har skiftat och ”Trumponomics” väntas nu bli steroider för tillväxten.

Trump är en rutinerad affärsman och en van risktagare. Att han lyckats göra sig själv förmögen råder ingen tvekan. Även om storleken på hans rikedom varierar beroende på vem man frågar.

Med Trump som huvudman i Vita Huset är det en sak vi kan vara säkra på. Den främsta prioriteringen kommer vara ekonomisk tillväxt.

Globala företag ska få flytta hem kapital som gömts utomlands utan vite. Massiva skattesänkningar lovas till alla. Mest kommer de gynna lokala företag.

ETF nummer 1. Vanguard Small-Cap Value ETF (VBR)

Vanguard Small-Cap Value investerar i 860 amerikanska värdeaktier. Amerikansk Small Cap motsvarar inte dito. Portföljbolagen har ett börsvärde på i snitt 3,1 miljarder dollar. Till de större hör försäkringsbolaget Arthur J. Gallagher, energibolaget Westar och skeppstillverkaren Huntington Ingalls.

Ovanpå skattesänkningarna läggs löftet om infrastruktursatsningar värda 1 000 miljarder dollar. Men minst lika mycket pengar ska pumpa upp musklerna på det amerikanska försvaret.  Allt för att ”make America great again”.

USA har redan en statsskuld på närmare 20 000 miljarder dollar. Men också en urstark valuta. Landet kan låna billigt och sannolikt finns det inget enklare sätt att kortsiktigt vinna pöbelns förtroende, än att låna till ökad tillväxt.

Organisationen OECD har gjort en helomvändning och Trumps planer har nu deras stöd, skriver Financial Times. Oron över OECD-ländernas misslyckanden att skapa ekonomisk tillväxt, trots låga marknadsräntor väger tyngst. USA:s satsningar skulle också bana väg för andra länder att följa efter.

Trump förväntas också ställa krav på omvärlden. Natos medlemsländer ska bli bättre på att ta eget ansvar. Europa kan heller inte längre räkna med lika stort amerikanskt understöd i länder som vetter mot Ryssland, eller i Mellanöstern. Det förväntas driva den globala efterfrågan på krigsmateriel.

ETF nummer 2. Ishares US Aerospace & Defense ETF

Ishares US Aerospace & Defense är inte den mest etiska placeringen. Men försvarsindustrin är en av Trumps givna vinnare. Den ger exponering mot den amerikanska flyg- och försvarsindustrin. Till de större innehaven hör Boeing, United Technologies, Lockheed Martin och General Dynamics.

Vinnarsektorerna, om förslagen blir verklighet, har vi skrivit om tidigare och en stor del av förväntningarna är redan tagna på aktiemarknaden. Men ETF:erna passar fortfarande investerare som tror att Trump-rallyt har mer att ge.

ETF nummer 3. Ishares US Regional Banks ETF

Ishares US Regional Banks investerar i små och medelstora amerikanska banker. De regionala bankerna har verksamheter främst inom USA. De väntas gynnas av lägre skatter, förväntat högre räntor, avregleringar och en större förväntad affärsaktivitet.

Donald Trump hävdar att han avskyr det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta och har hotat att riva upp det med rötterna.

Det har uppskattats att 800 000 amerikanska jobb har försvunnit till Mexiko mellan 1997-2003 som en följd av avtalet. Men det är arbetstillfällen som sannolikt inte kommer tillbaka om avtalet skulle skrotas. Istället riskerar de jobb som frihandelsavtalet skapat gå förlorade.

För Mexiko skulle ett skrotat avtal bli ett dråpslag. Varor värda miljarder korsar gränsen till USA varje dag. Den motgången för Mexiko har aktiemarknaden redan prisat in.

Frågan är om Trump verkligen vågar göra slag i saken. Den som vågar gå motvalls satsar inte på amerikanska vapen, banker och småföretag, utan på Mexiko. På att Nafta överlever och att det blir ett i raden av Trumps brustna löften.

ETF nummer 4. Ishares MSCI Mexico Capped

Ishares MSCI Mexico Capped är konstruerad för att följa MSCI Mexico Investable Market Index. Fonden är alltid till minst 80 procent investerad i de underliggande aktierna. Till de större innehaven hör America Movil, Fomento Economico Mexicano och Grupo Financiero Banorte.

ETF:en har fallit 11 procent under den senaste månaden. Om Trump gör ännu en helomvändning och plötsligt omfamnar Nafta-avtalet så lär Ishares MSCI Mexico Capped glädja sina innehavare.

Det är naturligtvis en riskfylld strategi, men definitivt ett val för den som gillar att gå mot strömmen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -