Börsen backar efter Trump-rally

Börscocktail Höstens börsfest har tagit paus. Nya bolag strömmar in på börsen men strunta i teckna-sälj-rekommendationer. Oljan steg högre och i Stockholm finns flera vinnare.

Stockholmsbörsen har sjunkit 1,8 procent under veckan. Nasdaq har backat 2,7 procent men Dow Jones har stigit marginellt. Tyska DAX-index har fallit 2,5 procent.

Den svenska tio-årsräntan har fortsatt att stiga och var som högst 0,6 procent under fredagen, enligt Avanza.

Amerikanska Volvo-konkurrenten Caterpillar tvingades till en mindre vinstvarning. Bland annat pekar bolaget på att oljepriset inte är tillräckligt högt för att driva investeringarna i sektorn. Men Caterpillar ser fortsatt positivt på nästa år, både vad gäller försäljning och vinst.

Industrigruppen Volati börsnoterades på onsdagen och kursen rusade snabbt 10 procent över teckningskursen. I Norge tog svenska investmentbolaget Ratos världens största akvavitproducent Arcus till börsen. Även den premiären blev lyckad.

Oljerally och misstänkt folkrättsbrott

Oljepriset har rusat 7 procent i veckan till den högsta nivån på ett år. Det skedde efter att Opec-kartellen beslutat att minska sin samlade produktion.

Ett fat olja kostar nu 54 dollar och flera rårvaruanalytiker tror på ytterligare prisstegring om övriga icke Opec-anslutna oljeproducenter väljer att också minska produktionen.

På Stockholmsbörsen har flera oljebolag rusat efter och inför beskedet. Enquest har på en vecka stigit 25 procent och Blackpearl Resources 9 procent.

Alla oljetoppar jublar inte trots veckans prisuppgång. Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter misstänks för folkrättsbrott.

Lundinbolaget var under tidigt 2000-tal ledande operatören i ett område centralt för Sudans inbördeskrig. Där ska 12 000 människor ha dödats och 160 000 personer tvingats på flykt, enligt en FN-rapport som SVD tagit del av.

Upp till bevis för Melker Schörlings nye vd

Miljonfrågan är om nestorn Melker Schörlings goda rykte går i arv. Det är så premievärderingen på investmentbolaget med samma namn motiverats hittills. Nytillträdde vd Gun Nilsson har därför mycket att leva upp till.

Aktien har återtagit halva kursraset efter Schörlings avgång och Ola Rollén bekymmer den norska finanspolisen och handlas till en hög premie (16 procent).

Gun Nilsson kommer senaste från uppdraget som finanschef för Ip-only och har mångårig erfarenhet från styrelseuppdrag i flera bolag.

Skippa teckna och sälj på nyintroduktioner

Köp inte aktier i bolag ni inte vill äga. Teckna-  och sen säljrekommendationer på börsintroduktioner är minst lika kortsiktigt och riskfyllt som rapportspekualtioner och annan dagshandel. Fast med skillnaden att nackdelarna är flera för investerarna.

Tilldelningen är osäker och affären låser upp mycket kapital. Dessutom finns risken att fastna med svartepetter om intresset varit lågt.

Att delta i IPO:er på sådana premisser hjälper till att berika ägarna som sålt ut bolaget. Men inte till ett bygga förtroeende för aktiemarknaden.

En färsk artikel i Dagens Industri belyser fenomenet. Glädjen har varit kort vid årets noteringar på Stockholmsbörsen. Elva av tolv noteringar  har slutat på plus efter första dagen men sedan har flera halkat efter index.

Istället för att delta i det kortiktiga och spekulativa spelet. Välj nyintroduktioner med omsorg och bolag som du vill äga länge. Precis som på börsen. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -