Kommunal varslar om strejk

Löneavtal Fackförbundet varslar om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. "Onödigt och ansvarslöst", säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör.

Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

"Trots intensiva förhandlingar vägrar Almega Vårdföretagarna att gå med på att ge undersköterskorna den lönesatsning som deras kollegor hos andra arbetsgivare redan har fått", skriver Kommunal.

"Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden", säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i pressmeddelandet.

Varslet, som gäller strejk och nyanställningsblockad på privata vård- och omsorgsföretag träder i kraft den 13 december om inte parterna kommer överens.

På avtalsområdet ingår cirka 70.000 välfärdsarbetare.

"Parterna står väldigt nära varandra att det är onödigt och ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandslösning utan konfliktåtgärder", säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarna säger också att förhandlingarna nu kommer ledas av medlare från statliga medlingsinstitutet.

"Jag är övertygad om vi med deras hjälp kan komma överens om ett nytt avtal som värnar den svenska modellen och ryms inom den norm som etablerats i årets avtalsrörelse", säger Inga-Kari Fryklund.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -