Clavister: Hög potential, högt pris

Aktieanalys It-säkerhet är en glödhet fråga för storföretag och telekomoperatörer. Clavister levererar brandväggar och marknadspotentialen är stor. Tyvärr är värderingen också hög.

En allt större mängd känslig information skickas via mobiltelenätet och andra trådlösa nätverk. Det innebär att nya digitala ingångar måste skyddas mot intrång utan att kapaciteten i nätet påverkas.

It-säkerhetsbolaget Clavister erbjuder brandväggar och mjukvaror för ökad nätverkssäkerhet. Bolaget har ingått flera viktiga distributionsavtal med bland annat Canon It Solutions, Nokia och Artesyn Embedded Technologies.

Canon marknadsför Clavisters brandväggar mot större företag på den japanska marknaden, den näst största i världen för it-säkerhetsprodukter.

Efter arton månaders gemensamt utvecklingsarbete säljer Nokia sedan årsskiftet Clavisters mjukvara på licens under eget varumärke. Nokia är en global spelare med en betydande marknadsandel inom telekomsektorn.

Sedan samarbetet startade har antalet upphandlingar där Clavister deltagit ökat från ett fåtal i första kvartalet till tjugo under tredje kvartalet i år.

Antalet mobila bredbands- och smartphone-abonnemang förväntas öka med mellan 10-20 procent årligen fram till år 2021. Det kan innebära närmast dubbelt så många aktiva smartphones 2021 jämfört med 2015. Pressen på nätverken ökar.

Men det är det inte ökningen av antalet enheter som är mest intressant. Idag konsumeras 4 GB data per smartphone och månad. 2021 antas användandet vuxit till mer än 20 GB, enligt Ericssons Mobility Report.

Internet of Things är nästa stora drivkraft för it-säkerhetsbolagen. Även för här gäller höga krav på säkerhet. 2021 spås över 16 miljarder saker vara uppkopplade mot internet.

Också storföretagen är måna om att skydda uppkopplat maskineri och personal från intrång och industrispionage. Det innebär att Clavister har ett brett kundunderlag och kan sälja till både större företag och till aktörer i telekomsektorn.

Under året har bolaget utökat sitt erbjudande genom förvärvet av Phenix Id, som erbjuder lösningar för digital identitet och behörighetsadministration.

Clavister har historiskt satsat mycket pengar på produktutveckling, vilket lett till förluster. Investeringskurvan har dock planat ut och större resurser kommer att allokeras till marknadsföring och försäljning.

För drygt en månad sedan genomfördes en riktad nyemission på 41,50 kronor per aktie. Beslutet omfattar 2 miljoner aktier och beräknas tillföra bolaget cirka 83 Mkr: en välbehövlig krigskassa.

Omsättningen är mycket ojämn kvartal mot kvartal. Men trots en sjunkande bruttomarginal har Clavister en mycket god intjäning (61 procent) per försäljningskrona.

År mot år har intäkterna ökat med 17 procent hittills. Den sjunkande marginalen gör dock att bruttoresultat bara vuxit med 6 procent mot samma period i fjol.

Clavister väntar, trots intäkter på över 70 Mkr per år, fortfarande på sitt riktigt stora genombrott.

De ingångna avtalen har potential att resultera i betydande intäkter. Att bolaget deltagit i betydligt fler telekom-upphandlingar höjer också pulsen.

Inom telekomsektorn baseras licensintäkterna främst av datamängd, vilket gör att Clavisters intjäning kommer öka i paritet med datatrafiken i operatörens nätverk.

Men framtiden är mycket svår att prognostisera och utfallet närmast svartvit. Den ojämna historiken ger liten guidning.

Även i ett mycket positivt scenario, där intäkterna mer än dubblas fram till 2018 har vi svårt att se att verksamheten skulle generera vinst.

Sannolikheten är större att Clavister blir föremål för förvärv. Liknande affärer finns det flera exempel på i it-branschen, som ständigt konsolideras.

Börsens värdering av bolaget, knappt 1 miljard kronor, och ett p/s-tal på 13,5 över rullande tolv månader är ganska ansträngd. Mycket av framtidspotentialen är därför redan inprisad och vi upprepar vår neutrala rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clavister Holding Neutral 41,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -