Enas om kapitalkrav

Bank Baselkommittén går europeiska tillsynsmyndigheter till mötes och skippar schablonmetoden för hur bankers kreditrisker ska utvärderas. Därmed får bankerna fortsätta bedöma egna risker.

Baselkommittén reviderar schablonmetoden för att bedöma kreditrisk och bankers kapitalkrav kommer att vara mer riskkänsliga och mer i linje med interna modellbaserade metoder.

Det sade Baselkommitténs ordförande Stefan Ingves vid ett anförande i Chile på onsdagen efter ett tvådagarsmöte där "det gjorts väldigt goda framsteg".

"Det reviderade ramverket kommer till stor del att behålla användningen av interna modeller men skydd i form av input-golv och revideringar i hur internmodeller får användas", sade han.

Han förväntar sig även att ett aggregerat output-golv blir en del av förpackningen med reformer. Den slutgiltiga kalibreringen rörande detta golv ska få godkännande av Baselkommitténs överorgan Group of Governors and Heads of Supervision (GHOS) som Mario Draghi leder, fortsatte han.

Banker i Sverige, Finland, Danmark samt Nederländerna har ställt sig negativa till olika typer av kapitalgolv då dessa främst slår på banker inom de länderna samt skulle innebära att utlåning av olika kunder med olika risk skulle få mindre olika kapitalkrav.

Stefan Ingves påpekade även att ett bruttosoliditetskrav för globalt systemviktiga banker kommer att introduceras som ett komplement till risviktsbaserade kapitalkrav.

Med output-golv avses att kapitalbehoven som genereras av bankernas interna modeller inte får underskrida en viss procentsats av schablonmetoden. Med input-golv åsyftas disciplin i de interna modellerna genom exempelvis minstavärden för riskparametrar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -