Trump-seger bäddar för PPM-byte

Så gör jag Placeras fondexpert Pär Ståhl stuvar om i premiepension efter det amerikanska presidentvalet.

Donald Trumps valseger ändrar spelplanen för finansmarknaden. Sänkta företagsskatter och stora investeringar i infrastrukturen kan få långtgående konsekvenser.

Även om politikens exakta utformning fortfarande är oklar - vad är valfläsk? – är förväntningarna på en expansiv finanspolitik med starkare amerikansk dollar och ökat inflationstryck som resultat rejält höga.  

Kombinationen av utbredd osäkerhet och högt ställda förväntningar lär prägla investerarhumöret under överskådlig framtid.

Jag väljer att ta det säkra före det osäkra och möblerar om i premiepensionen inför vintern. Tundra Vietnam får lämna portföljen och ersätts med Didner & Gerge US Small and Microcap.

Vietnamfonden har avkastat över 20 procent sedan årsskiftet. Trumps löfte att riva upp frihandelsavtalet TPP, där Vietnam är en part, försämrar emellertid utsikterna.

De amerikanska små- och medelstora bolagen betalar idag en förhållandevis hög skatt. Då de oftast är aktiva lokalt, har de inte samma möjligheter att minska bolagsskatten som de globala amerikanskastorbolagen.

Trump har flaggat för skattesänkningar ner till 15 procent. Det skulle gynna små- och medelstora bolag särskilt.

Jag väljer Didner & Gerge US Small and Microcap som letar efter småbolag med särskilt fokus på Nordamerika. Förvaltning är aktiv och bygger på samma framgångsrika filosofi som de existerande fonderna använder sig av: djupgående analys av bolagens verksamhet, värdering och potential.

Den indiska regeringens plötsliga ogiltigförklarande häromveckan av landets 500- och 1 000-rupeesedlar - motsvarande 85 procent av landets alla sedlar – har skapat akut kontantbrist som spås slå direkt mot konsumtionen.

Mot bakgrund av detta byter jag ut Carnegie Indienfond mot Spiltan Global Investmentbolag. Den senare är en indexfond, precis som den svenska versionen. Det innebär att den är passivt förvaltad och investmentbolagen som fonden sätter sina pengar i är aktiva och långsiktiga i sina portföljbolag.

Jag har fortsatt hög aktieandel och behåller tre fonder från tidigare. Grafen visar hur mitt nuvarande premiepensionssparande fördelar sig. Jag passar på att balansera om portföljen till lika stora fonddelar, 20 procent var.

I Så gör jag med PPM-portföljen berättar jag mer om mina tankar kring premiepensionssparandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -