Loomis har mer att ge

Aktieanalys Loomis aktie har återhämtat sig från bottennivåerna i våras. Med fortsatt goda tillväxtutsikter och med ökad aktivitet på förvärvsfronten tror vi aktien har mer att ge.

Kontanthanteringsföretaget Loomis har haft en del motvind det senaste året. Förutom en allmänt trög konjunktur på många håll i världen har även smällar i form av Storbritanniens beslut att lämna EU, oroligheter i Turkiet och de båda huvudägarna Gustaf Douglas och Melker Schörlings stora utförsäljning av aktier i början av året tyngt aktien.

Framför allt det sistnämnda var ett tungt slag mot Loomis-aktien som inte återhämtat sig ännu. Att Douglas och Schörling, som varit huvudägare i bolaget ända sedan verksamheten var en del av Securitas, inte längre tycks se någon framtid för kontanthantering fick många aktieägare att följa deras exempel.

Storbritannien är en av Loomis viktigare marknader så Brexit-beskedet och medföljande valutaoro var också klart negativt. Det har även funnits en oro i aktiemarknaden inför utvecklingen i Turkiet som är en viktig tillväxtmarknad för bolaget.

Med all denna motvind är det kanske inte konstigt att Loomis-aktien står på minus för helåret. Kursen har dock repat sig en del från när vi sist skrev om bolaget i maj.

Som vi konstaterade redan då så är kanske de långsiktiga utsikterna för kontanter inte lysande, men vägen mot en värld utan sedlar och mynt är lång och erbjuder många tillväxtmöjligheter för Loomis.

I takt med att allt fler banker ser kontanter som något som ligger utanför kärnverksamheten väljer också allt fler att outsourca hanteringen av dessa. Det ger Loomis möjligheter att växa inom den mest lönsamma delen av sin verksamhet.

Loomis hanterar kontantflöden inom två huvudområden: transporter (förkortat CIT för Cash in Transit) och kontanthantering (CMS för Cash Management Services).  Kontanthantering utgörs av tjänster som uppräkning, paketering, äkthetskontroll samt analys- och prognostjänster.

CIT står för runt två tredjedelar av omsättningen i både Europa och USA medan CMS utgör den sista tredjedelen. Kontanthantering är dock mer lönsam för Loomis så bolaget jobbar aktivt för att höja andelen CMS-uppdrag.

Europa och USA är Loomis absoluta huvudmarknader. Bolaget har tre affärsområden: Europa, USA samt International Services (globala transporter av ädelstenar och andra värdeföremål).

Affärsområdet Europa (som av någon anledning även rymmer Argentina) svarar för halva omsättningen i koncernen och för 55 procent av rörelseresultatet, ebita. USA står för lite drygt 40 procent av såväl omsättning som rörelseresultat.

Det är USA tillsammans med tillväxtmarknaderna Argentina och Turkiet som drivit tillväxten inom Loomis de senaste åren. Norden är en på alla sätt mogen marknad för bolaget. Kontantanvändandet är lågt och graden av outsourcing är redan hög. Den underliggande tillväxten har därför på sistone varit negativ i Norden.

Segmentet USA har hittills i år noterat en organisk tillväxt på 12 procent medan Europa ligger på noll procent. I USA är det vunna kontrakt inom Cash Management Services som syns i tillväxtsiffrorna liksom fortsatta framgångar för Loomis egna helhetslösning för kontanthantering inom detaljhandeln, kallad Safepoint.

Safepoint växer snabbt i USA och bidrar till en förbättrad lönsamhet för segmentet. Safepoint lanseras även i Europa och vd Patrik Andersson skriver i senaste rapporten att han ser goda möjligheter för systemet även i Europa, men att verksamheten befinner sig i ett tidigt skede.

Att segmentet Europa redovisar nolltillväxt beror på den negativa trenden i Norden. I resten av Europa visar många marknader en underliggande tillväxt. Tillväxten i Europa får sig en extra skjuts under resten av året då Loomis i augusti genomförde ett förvärv. Det var ett danskt bolag som köptes vilket stärker bolagets verksamhet i landet betydligt.

Fler förvärv väntas från Loomis de kommande åren. Bolagets balansräkning ger utrymme för detta och förvärvsaktiviteten har gått lite på sparlåga en tid då vd-bytet i Loomis drog ut på tiden.

Målsättningen är i det korta perspektivet att nå en omsättning på 17 miljarder kronor till nästa år. På rullande tolv månader är den 16,5 miljarder och analytikerna räknar enligt SME Direkts sammanställning med att den ökar till cirka 18 miljarder nästa år. Långt över målsättningen således.

Rörelsemarginalen, ebita, väntas sakta förbättras under de kommande åren och bidra till vinsttillväxten. Snittprognoserna för vinst per aktie ligger på 18,23 kronor för 2017 och på 19,23 kronor för 2018. De prognoserna innebär p/e-tal på 13,9 respektive 13,2 för de närmaste åren.

Direktavkastningen i Loomis-aktien väntas uppgå till 3,2 procent för innevarande räkenskapsår och 3,6 procent för nästkommande.

De långsiktiga utsikterna för kontanter ser som sagt inte direkt ljusa ut. Teknisk utveckling och ökad reglering gör att kostnaden för att hantera kontanter blir allt mindre rimlig för banker och butikskedjor.

Däri ligger en tillväxtmöjlighet för Loomis och under överskådlig tid har bolaget goda möjligheter att ro hem allt fler uppdrag i takt med att kontanthantering outsourcas.

Tillväxten i Europa väntas inte vara mycket att hurra för de kommande åren men med stark tillväxt på andra håll och en aktiv förvärvsagenda ser utsikterna ändå intressanta ut. Enligt vd Patrik Andersson har bolaget en lång lista av tänkbara förvärv i storleksordningen 100 Mkr till 1 miljard kronor.

Vi vidhåller att Loomis kanske inte ska stoppas i pensionsportföljen, men att aktien är ett bra köp på medellång sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Köp 252,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -