Köpvärda fonder juni – så gick det

Utvärdering Utvecklingen på världens börser det senaste halvåret har varit stark och Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi tror kommer gå bättre än genomsnittet. Efter sex månader utvärderar vi. Nedan finner du resultaten för juni.

Globalt aktieindex har ökat 16 procent i svenska kronor det senaste halvåret. Stockholmsbörsen har gått sämre och sett en ökning på 8,7 procent.

I absoluta tal har hela nio av tio fonder ökat i värde. De har, jämfört med sina kategoriindex, klarat sig bättre än tidigare. Sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med kategoriindex.

Fonder med högre risk har utvecklats starkt. AMF Aktiefond Europa avviker dock och har levererat sämre än kategorisnittet bland Europafonder.

Den bästa fonden är SEB Nordamerika små- och medelstorabolag som avkastat hela 22 procent. Sverigefonden Didner & Gerge Aktiefond har utvecklats bättre än kategorisnittet för liknande fonder. Även indexfonden SPP Aktiefond Global har i vanlig ordning ökat mer än snittet bland liknande fonder.

Den fond som sticker ut bland medelriskfonderna är Aktie-Ansvar Kvanthedge. Det är den enda fonden med negativ avkastning under perioden. Frånvaro av tydliga och vinnande trender har gjort det tufft att leverera positiv avkastning. De senaste tre månaderna och gått riktigt bra och fonden placerar sig i toppen på kategorin.

Listans två blandfonder har haft olika utveckling. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har inte riktigt nått upp kategorisnittet under den ganska volatila perioden.

Utvecklingen för Spiltan Räntefond Sverige har varit bra och den har gått som kategorisnittet. Den har tidigare haft några svaga månader i år då den presterat sämre än kategoriindex.

Lågriskhedgefonden Merrant Alpha Select SEK har haft en positiv utveckling och gått upp mer än kategorisnittet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -