Det försiktiga fondalternativet

Köptips Placeras alternativa placering är till för dig som vill ha skydd och minska den totala risken i portföljen.

Placeras alternativa strategi att kombinera två fonder som tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen har utvecklats väl.

Tillsammans skapar fonderna möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

I placeringstipsen inför sommaren valde vi två fonder: lång/kort-hedgefonden Norron Select R och CTA-hedgefonden RPM Evolving.

Den alternativa 50/50-strategin har levererat en avkastning på knappt 1 procent jämfört med Stockholmsbörsens dryga 6 procent, inklusive utdelningar.

Det är CTA-hedgefonden RPM Evolving som har haft det kämpigt i frånvaro av tydliga marknadstrender efter både Brexit och USA-valet.

Det har varit en ovanligt lång period med svaga marknadstrender, vilket gör det svårt att skapa avkastning. Däremot har lång/kort-hedgefonden Norron Select R levererat över våra förväntningar.

Det är värt att notera att under enskilda månader kan CTA-fonder röra sig i en annan riktning än aktiemarknaden. Det beror på att datamodellen gett signaler och tagit en position som under månaden varit felaktig men kan bli helt rätt efter följande månad.

Oftast är trendföljande modeller som bäst när exempelvis aktiemarknaden faller mycket under en längre period. När de behövs som mest, så ger de ett bra skydd i portföljen.

I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins utveckling jämfört med Stockholmsbörsen. Det är tydligt hur den alternativa strategin rör sig i en helt annan riktning än Stockholmsbörsen under vissa perioder. Avkastningen sedan årsskiftet varit i nivå Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk. 

Placera fortsätter rekommendera Norron Select R och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa 50/50-strategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen.

Men det tål att upprepas: den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster ska upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -