Astra positionerat för tillväxt

Aktieanalys Prispress har gjort att läkemedelssektorn tagit mycket stryk på börsen. Det som sker nu är snarast en korrektion och det finns mycket som talar för branschen, inklusive Astrazeneca.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 21 november. Läs mer om Börsveckan.

Perioden 2011-2015 var en av de bästa någonsin på börsen för biotechsektorn och det var likaledes en bra period för läkemedelsbranschen. Bakom den starka utvecklingen ligger ett flertal faktorer.

Inom biotechsektorn har en viktig drivkraft varit att den låga produktiviteten som plågat branschen nu ser ut att vända. En indikator på detta är att antalet nya, godkända substsanser hos FDA i år är det högsta på nästan 20 år.

Boomen inom biotech har också inneburit att läkemedelsbranschen nu har tillgång till en forskningspipeline som för första gången på länge ser riktigt lovande ut. Det är välkommet, och detta tillsammans med att de stora patentutgångar som pressat tillväxten i branschen i flera år nu är på väg att ebba ut.

Sammantaget betyder det att tillväxtförutsättningarna äntligen ser lovande ut, inte minst då branschen de senaste åren också varit snabb att höja priserna på många läkemedel. Enligt statistik från kalifornienbaserade DRX har priserna ökat för majoriteten av preparat på årsbasis, och för en stor andel med mer än 10 procent och snabba prisökningar är en trend sedan flera år.

De stora prisökningarna har paradoxalt nog vänt från styrka till svaghet för branschen som nu hamnat i skottgluggen politiskt med krav på prissänkningar. I ett sådant klimat har det blivit svårt att försvara de stigande multiplarna på läkemedelsbolagen så en korrektion ter sig rimligt och det är också vad som skett med början i fjol.

De breda nedgångarna kan i vissa fall ge köplägen och Astrazeneca kan vara ett av dem.

Den senaste rapporten var solid med en något sämre försäljning än väntat men bättre marginaler gjorde att Astrazeneca ändock toppade vinstförväntningarna. Det som sker nu är att det är några preparat som minskar såsom Crestor och Symbicort, och den effekten kommer att bestå ännu ett par år.

Men i övrigt så växer försäljningen och Astrazeneca har gjort stora investeringar i sin forskning med en pipeline som ser mycket intressant ut, inte minst inom onkologi (cancer) där bolaget har en stark portfölj inom ett av de mest intressanta områdena just nu – immunonkologi.

Astrazenecas starka position inom onkologi är säkert också en av anledningarna till att det nu viskas om ett eventuellt bud från Novartis. Det senare bolaget har en stark balansräkning och har flaggat för att det finns intresse för större förvärv. Dock är en så stor fusion osannolik, men Astrazeneca är likväl intressant på egna meriter. Även Astrazeneca har en stark balansräkning så det finns gott om möjligheter att genom förvärv ytterligare förstärka forskningen.

Vad gäller valuta så är bolaget nominellt en dollarvinnare men majoriteten av omsättningen, 60 procent närmare bestämt, kommer i andra valutor och en signifikant andel av kostnaderna tas i brittiska pund och svenska kronor. Det borde ge en bra sits valutamässigt, men bolaget säkrar en stor del av valutaexponeringen så genomslaget blir de facto inte lika stort som det kan se ut.

Astrazeneca har liksom branschkollegorna drabbats av stora patentutgångar vilket slagit hårt mot omsättningen under framför allt 2012-13, men även under åren därefter med patentutgångarna i Crestor med flera.

Denna effekt är dock på väg att klinga av och bolaget är på väg mot den punkt då tillväxten i övrig verksamhet kommer att slå igenom fullt ut. Det betyder högre vinsttillväxt, en effekt som förstärks av att bolaget dels har lyckats höja bruttomarginalen vilket ger lite buffert mot prispressen i marknaden.

Därtill har bolaget genom bra kostnadskontroll lyckats förbättra rörelsemarginalerna. Visst, Astrazeneca är förvisso långt ifrån sina historiska toppnivåer, men sedan 2014 har rörelsemarginalen förbättrats stadigt och det är en trend som förväntas bestå även kommande år.

Konsensusprognoserna pekar mot en omsättning som i dollar (bolagets redovisningsvaluta) minskar med 4 procent under 2017 och en rörelsemarginal som förbättras till 28,8 procent. 2018 och framför allt 2019 väntas tillväxten ta fart på allvar samtidigt som även lönsamheten väntas ta ett rejält kliv uppåt då.

Det förefaller rimligt givet bolagets pipeline som kommer att mogna med ett flertal intressanta projekt som kan lanseras då. Räknat på konsensusprognoserna värderas aktien till ett p/e-tal på 13,5 för 2017 och till knappt 13 gånger det fria kassaflödet. Direktavkastningen väntas ligga strax över 5 procent.

Nu finns förvisso en del saker att anmärka på denna värdering och det handlar om att Astrazeneca rapporterar ”core EPS” med en vinst per aktie rensat för något som bolaget anser vara extraordinära poster, men som ständigt återkommer. Hur en ska se på det går att diskutera. Men klart är att bolaget är på väg mot ett mer intressant läge med stigande tillväxt och en riktigt spännande pipeline.

Det är också en defensiv placering med stabila utsikter, prispress till trots, vilket passar bra i nuvarande börsklimat. Stabilitet och bra direktavkastning är en aptitlig mix och den senaste tidens svaghet i aktien ger ett bra läge att kliva in. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AstraZeneca Köp 484,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -