Spännande tider för FPC

Aktieanalys Biometribolagets aktie har backat med över 30 procent i år, trots fin operationell utveckling. Utsikterna är spännande och vi ser ett köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 21 november. Läs mer om Börsveckan.

Förra året var något av ett genombrottsår för Fingerprint Cards (FPC). Omsättningen ökade med smått fantastiska 1 142 procent till 2,9 miljarder och aktien rusade med nästan 1 600 procent, vilket gav en plats i Stockholmsbörsens finrum OMXS30.

FPC levererar biometriska systemlösningar som utgår från det unika fingeravtrycket. Genom en kombination av högförädlad hård- och mjukvara skapar man differentieringsmöjligheter för sina kunder och hög grad av användarvänlighet och integritetsskydd för slutanvändaren.

Det vanligaste användningsområdet idag är smartphones, men bolaget jobbar hårt med att expandera till nya marknader och segment.

Drygt hälften av alla smartphones i världen säljs med en integrerad fingeravtryckssensor och trenden pekar uppåt. 2018 väntas penetrationsgraden öka till 85 procent. Teknologin har inledningsvis framförallt funnits i högprissegmentet, men rullas nu ut i snabbt takt även i mellanpris- och lågprissegmentet.

Bolagets kunder återfinns främst i Asien och i listan ingår tillverkare som Huawei, Oppo, LG, Xiaomi, men även amerikanska MOTO och Google. Bolagets marknadsandel inom Android/Windows-segmentet uppgick till 45 procent ifjol och väntas öka till omkring 60 procent i år.

En ny vd, i form av Christian Fredrikson, är på plats sedan augusti. Hans huvudmål är att försöka bredda verksamheten till nya marknader som smartcards, fordonsindustrin, vård- och läkemedelssektorn samt ”sakernas internet” (internet of things där man kopplar olika produkter till nätet för att möjliggöra kommunikation).

Närmast till hands ligger marknaden för PC där Apple just introducerade sin MacBook Pro med en så kallad Touch Bar som tillåter enkla köp och upplåsning av datorn. Stora förhoppningar finns inom smartcards där de första lösningarna väntas komma ut på marknaden under första halvåret 2017, med successivt ökande volymer därefter.

Redan i oktober visade en sydkoreansk korttillverkare upp ett kreditkort med en integrerad FPC-sensor.  Den totala marknadspotentialen för fingeravtryckssensorer bedöms kunna nå 1,8 miljarder enheter år 2018, jämfört med cirka 250 miljoner år 2015.

Sådana utsikter lockar naturligtvis även andra aktörer och det är rimligt att räkna med sjunkande marknadsandelar för FPC framöver. Förra året var amerikanska Synaptics tvåa med en andel kring 40 procent.

Bland andra aktörer som har egenutvecklade produkter i massproduktion finns kinesiska Goodix samt taiwanesiska Egistec. Dessutom finns det ett antal mindre aktörer som Qualcomm, Silead, IDEX och Next Biometrics. Tillsammans med nya kommande aktörer, väntas de pressa priserna rejält i branschen och mest utsatta blir de produkter som är riktade mot lågprissegmenten i de olika branscherna.

I sammanhanget är det intressant att notera att FPC:s bruttomarginal under tredje kvartalet ökade till 49 procent, jämfört med 45 procent samma period ifjol.

Det indikerar att bolaget klarat av att hålla priserna uppe trots konkurrensen. Större kunder som Huawei lär dessutom vara mest intresserade av den bästa teknologin för att konkurrera med Apple och Samsung.

Produktutveckling är därför essentiell och här ligger FPC i framkant. Senaste exemplet är lanseringen av den första sensorn för användning under glas, vilket gör det möjligt att förnya mobilernas form. Man investerar kontinuerligt och antalet anställda har mer än fördubblats på ett år.

Det har FPC råd med tack vare goda kassaflöden. Nettokassan uppgår till 932 Mkr trots fortsatta aktieåterköp för 816 Mkr under kvartalet.

Tredje kvartalets rapport visade intäkter på 1 862 Mkr, motsvarande en ökning med 93 procent jämfört med samma period ifjol. Rörelseresultatet ökade med 121 procent och rörelsemarginalen steg till 41 procent (36).

Under kvartalet lanserades 36 mobila enheter med FPC sensorer av 16 olika kunder. Totalt hade 161 enheter lanserats vid slutet av september och fler har tillkommit sedan dess. Den kommersiella livstiden för en smartphone ligger mellan 12-18 månader där majoriteten av volymen levereras under de första 12 månaderna. Det ger bra visibilitet. Siffrorna var överlag mycket starka.

Det som var lite svagare i rapporten var att FPC sänkte intäktsprognosen för 2016 till 7,2-7,5 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos om 7,2-8,3 miljarder. Detta på grund av kortsiktiga produktionsminskningar hos några kunder.

Prognosen baseras på en dollarkurs på 8,60 kr under det fjärde kvartalet. I skrivande stund kostar en dollar 9,16 kronor, vilket skulle innebära en intäktsintervall på 7,6-7,9 miljarder kronor. Rörelsemarginalprognosen höjdes till 40 procent, från tidigare minst 37 procent, bland annat då bruttomarginalen gynnas av sjunkande tillverkningskostnader som följd av minskande sensorytor.

Analytikerna som följer FPC räknar med en omsättning på 7 416 Mkr och 7,37 kronor i vinst per aktie. Från och med 2017 är estimaten väldigt spridda.

Rensar man för de mest extrema (högst och lägst), är 6 analytiker kvar som i snitt räknar med en omsättning på knappt 8,7 miljarder kronor och en vinst per aktie på cirka 7,85 kronor.

Bolagets finansiella mål pekar mot intäkter kring 12 miljarder kronor år 2018 och en rörelsemarginal på minst 35 procent. Målet innebär att tillväxten mattas av från 156 procent i år, till 30 procent per år 2017-2018.

Räknar vi på det i detalj, med en totalmarknad på 1,8 miljarder enheter som bas, skulle målet även nås om marknadsandelen faller till 36 procent och priserna sjunker med 10 procent från dagens nivåer.

Givet den fortsatt goda potentialen inom smartphones och ett successivt ökande bidrag från andra vertikaler framstår intäktsmålet som realistiskt. I våra beräkningar sjunker rörelsemarginalen till 36,5 procent nästa år vilket leder till en vinst per aktie på drygt 9 kronor och 11,8 kronor år 2018.

Detta ger oss ett p/e-tal på knappt 9 för 2017, att jämföra med konsensusestimaten som ger p/e 10 för 2017.

Justeras för kassan värderas rörelsen till cirka 6,5 gånger vinsten enligt vår bedömning. Det är attraktivt och infrias de här prognoserna så finns det en betydande uppsida i aktien från nuvarande kursnivåer kring 80 kr.

Som aktieägare så ska man dock vara medveten om att risken är högre än i normalfallet med tanke på hur föränderlig branschen är.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fingerprint Cards B Köp 81,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -