På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nya spetsfonder till Fondlistan

Fonder Trump-effekten ändrar spelplanen för finansmarknaderna, vilket får Placeras fondexpert Pär Ståhl att öka fondutbudet efter presidentvalet i USA.

Det har varit stora rörelser på världens ränte-, valuta och aktiemarknader de senaste två veckorna. De långa marknadsräntorna har stigit dramatiskt på ökade inflationsförväntningar. Även de korta räntorna har stigit på ökad sannolikhet för en amerikansk räntehöjning i december.

Spelplanen för finansmarknaden har ändrats på förväntningar om att Donald Trump ska föra en expansiv finanspolitik med starkare amerikansk dollar och ökat inflationstryck som resultat.

Marknaden har även tagit fasta på att finanssektorn gynnas av minskade regleringar, som Trump har flaggat för. I en sådan miljö väljer vi att bredda utbudet och lägga till två nya fonder till vår fondlista över våra bästa ”bets”.

Om nu marknadsräntorna passerat botten och räntekurvan fortsätter att bli brantare så talar det för att bankerna har bättre möjlighet än på länge att öka lönsamheten. Tittar vi utanför USA så handlas flertalet av de europeiska bankerna på historiskt låga nivåer.

Banker och finansinstitut tjänar huvudsakligen pengar på skillnaden mellan in- och utlåning, och gynnas därför av högre räntor.

Jag väljer ta in spetsfonden Blackrock World Finance, som i huvudsak investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis, på Fondlistan. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). Fonden ger en bra exponering mot ökade marknadsräntor och tydlig global spridning.

Den andra fonden tar rygg på några av världens bästa investerare. Spetsfonden Spiltan Global Investmentbolag är en indexfond, precis som den svenska varianten. Det innebär att fonden är passivt förvaltad och investmentbolagen som fonden investerar i är aktiva och långsiktiga i sina bolag. Fonden strävar efter att ha samma geografiska och branschmässiga fördelning som en vanlig global indexfond.

Totalt har fonden investerat i ett 30-tal investmentbolag. Eftersom den investerar i bolag som är specialister på att äga och förvalta egna portföljbolag så blir det en indirekt investering i mellan 300-600 bolag, lite beroende på hur man räknar. Det ger en bra riskspridning.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -